Kedy sa oplatí vybrať škridlu menšieho formátu?

Kedy sa oplatí vybrať škridlu menšieho formátu?

Ideálna škridla je taká, ktorá sa na strechu hodí nielen typom alebo tvarom, ale aj formátom. Pri výbere najlepšieho modelu škridly pre našu strechu musíme zohľadniť vlastnosti, ako je veľkosť strechy, zložitosť a počet sklonov, prítomnosť ďalších prvkov - napríklad kupoly alebo vikiera - a estetika celej budovy. V niektorých prípadoch môže byť najlepším riešením menšia škridla. Kedy by bol takýto výrobok na streche idealny?

Okrem škridiel, ktoré sa dnes bežne označujú ako veľkoformátové, ako napríklad komerčne obľúbená hlinená strešná škridla SIMPLA s rozmermi 30 x 50 cm alebo škridly TITANIA a BALANCE, ktoré svojou veľkosťou presahujú tento pôsobivý formát, existuje aj mnoho modelov s oveľa menšími tvarmi. V poslednej skupine môžeme rozlišovať nadčasové ploché holandské (HARMONIE), v tvare písmena S (MELODIE), francúzske (RATIO) a moderné ploché (DOMINO). V tomto ohľade zostávajú hladké škridly bezkonkurenčné.

Tieto škridly, hoci majú vyššiu priemernú spotrebu na meter štvorcový, sú často preferovanou voľbou pre strechy staviteľov, ktorí sa rozhodujú pre ťažké strešné krytiny. Zvyčajne je to ovplyvnené estetickými hľadiskami. Malý formát umožňuje dosiahnuť rovinu s atraktívnou, výraznou štruktúrou na sklone. Početné záhyby a vlny vytvárajú na streche nádhernú hru svetla a tieňa. Stávajú sa podmanivým obrazom s meniacou sa tvárou počas dňa.

Škridla menšieho formátu
Škridla menšieho formátu

Použitie menšej veľkosti výrobku sa však v niektorých prípadoch môže ukázať ako jediná správna voľba. Tu môžu byť rozhodujúce nielen naše estetické preferencie, ale aj čisto ekonomický a funkčný rozmer. Nákup a inštalácia škridly v malom formáte sa môže ukázať ako opodstatnená, najmä ak bude prvkom našej strechy: 

  • zložitá architektúra - na takzvaných "zložitých" strechách s veľkým počtom plôch sa z estetického aj funkčného hľadiska lepšie uplatnia maloformátové škridly. Použitím tohto riešenia sa zabráni väčším stratám pri rezaní. Na takýchto strechách vyzerajú maloformátové modely oveľa pôsobivejšie.
  • neštandardné rozmery - škridly menšieho formátu sa oveľa ľahšie montujú na neštandardné strešné plochy ako iné modely. Na takéto povrchy sa hodí napríklad plochá strešná krytina HARMONIE od spoločnosti CREATON. Vďaka jej malému formátu a veľkej tolerancii posunu je jej montáž mimoriadne jednoduchá.
  • s krivkami (kupola, vikier alebo vežička) - ak má strecha budovy prvky ako kupola, vikier alebo vežička, je tiež najlepšie použiť model menšieho formátu. Do zaoblení sa oveľa ľahšie zmestí. Na strechy s miernymi oblúkmi sa výborne hodí plochý holandský model HARMONICA. Na strechy s ostrejšími krivkami je ideálna hladká škridla KLASSIK.
  • malá plocha - použitím výrobku menšieho formátu sa dosiahne efekt väčšej strešnej plochy. Viac škridiel na meter štvorcový opticky zväčší plochu strechy.
  • historické budovy - maloformátové škridly sa ideálne hodia k estetike rôznych historických budov, ako sú meštianske domy, kostoly alebo šľachtické sídla. Pri renovácii takýchto budov je preto dôležité zvoliť riešenie, ktoré zachová ich pôvodný vzhľad. Formou bude odkazovať na historické vzory. V prípade moderných budov, ktorých vzorom je tradičná architektúra, sa tiež oplatí zvážiť použitie takýchto výrobkov. Príkladom je hladká škridla KLASSIK, ktorá ponúka najširšiu farebnú škálu v celom sortimente pálených škridiel CREATON.
Škridla menšieho formátu
PRÍRUČKA POKRÝVAČA CREATON

PRÍRUČKA POKRÝVAČA CREATON

„Príručka pokrývačov CREATON“ je publikácia určená najmä pre dodávateľov striech, ako aj architektov, stavbyvedúcich, obchodných partnerov CREATON Polska a investorov.

Jej hlavným cieľom je prehľadne prezentovať spoľahlivé informácie a poznatky o správnom spôsobe montáže keramických a betónových škridiel CREATON a sortimente originálnych strešných doplnkov.
 


CREATON PRODUKTY - KERAMICKÉ ŠKRIDLY, BETÓNOVÉ ŠKRIDLY, STREŠNÉ DOPLNKY

CREATON má na trhu najširšiu ponuku keramických a betónových škridiel, ktorú tvorí viac ako 240 kombinácií farieb, povrchov a modelov. Všetko dopĺňa veľmi veľký výber originálnych strešných doplnkov (okrem iného prestupové škridly, strešné membrány, dokončovacie a hrebeňové pásy).