Prečo zvoliť šikmú strechu?

Každý investor sa musí rozhodnúť pre typ a tvar strechy už vo fáze plánovania stavby domu. Zvolené riešenie ovplyvní nielen vzhľad celého domu, ale aj otázky týkajúce sa odolnosti proti vetru, tepelnej izolácie alebo vnútornej klímy budovy. Šikmá strecha je najbežnejšou formou strechy používanou pre rodinné domy. Aké sú argumenty v prospech tohto riešenia?
 

Štýlová rozmanitosť a estetika

Šikmá strecha - známa aj ako strecha so spádom - je riešenie so sklonom väčším ako 20 stupňov. Dokonale sa hodí k tradičnej aj modernej architektúre, pričom vždy zdôrazňuje individuálny štýl budovy. 

Z estetického hľadiska ponúka tento typ strechy staviteľom oveľa viac možností ako plochá strecha. Umožňuje väčšiu voľnosť, pokiaľ ide o štýl a charakter domu, a to aj preto, že je možné inštalovať rôzne typy škridiel

Existuje mnoho typov šikmých striech, z ktorých najobľúbenejšie sú sedlová strecha, pultová strecha, valbová strecha alebo manzardová strecha. Vďaka tomu je oveľa jednoduchšie prispôsobiť návrh našim vlastným očakávaniam, miestnym klimatickým podmienkam a stavbám, ktoré v regióne prevládajú. Aby bol vzhľad strechy ešte atraktívnejší, môžeme na šikmú strechu nainštalovať vikier alebo volské oko.

Účinná ochrana a odolnosť

Ďalšou výhodou šikmej strechy je jej vysoká odolnosť. Jedným z dôvodov výberu tohto riešenia je jeho účinná ochrana pred nepriaznivými vplyvmi počasia. Poskytuje lepšiu ochranu pred zrážkami ako plochá strecha. 

Nahromadený dážď a sneh sa zosunie pod vlastnou váhou. Naopak, na plochej streche ich musíme odstraňovať sami - rovnako ako lístie a iné nečistoty.

Okrem toho v prípade strechy s odkvapom budú pred vlhkosťou chránené aj steny budovy. Tí, ktorí plánujú investovať v regiónoch s obzvlášť výdatnými zrážkami, by mali tieto výhody brať na vedomie. 

Za týchto okolností môžu byť potrebné špeciálne systémy ochrany proti snehu. Šikmá strecha je zvyčajne drahšia možnosť. Ak sa však vykoná správne, je to investícia, ktorá vydrží roky. Navyše si nevyžaduje častú údržbu.

Množstvo funkčných výhod

V domoch so šikmou strechou možno podkrovie (so správnou  izoláciou) premeniť na obytné priestory. Poskytuje atraktívny vzhľad domu a podporuje optimálne a efektívne využitie priestoru.

Šikmá strecha má tiež výrazne lepšie tlmiace vlastnosti ako plochá strecha. Ďalšou výhodou je, že fotovoltaické a solárne systémy sa dajú pohodlne inštalovať.

Suma sumárum, šikmú strechu si stavebníci pochvaľujú najmä pre jej mnohé výhody. Výber takéhoto riešenia je podporený estetickou kvalitou aj technickým hľadiskom. Je dôležité zdôrazniť, že v súčasnosti existuje široký výber materiálov pre šikmé strechy, a teda aj možnosť výberu štýlu pokrytia strechy.

Na trhu nájdete výrobky klasických aj moderných tvarov. Tento tvar zakaždým podčiarkne atraktívny vzhľad domu a zabezpečí vynikajúce funkčné vlastnosti.

PRÍRUČKA POKRÝVAČA CREATON

PRÍRUČKA POKRÝVAČA CREATON

„Príručka pokrývačov CREATON“ je publikácia určená najmä pre dodávateľov striech, ako aj architektov, stavbyvedúcich, obchodných partnerov CREATON Polska a investorov.

Jej hlavným cieľom je prehľadne prezentovať spoľahlivé informácie a poznatky o správnom spôsobe montáže keramických a betónových škridiel CREATON a sortimente originálnych strešných doplnkov.
 


CREATON PRODUKTY - KERAMICKÉ ŠKRIDLY, BETÓNOVÉ ŠKRIDLY, STREŠNÉ DOPLNKY

CREATON má na trhu najširšiu ponuku keramických a betónových škridiel, ktorú tvorí viac ako 240 kombinácií farieb, povrchov a modelov. Všetko dopĺňa veľmi veľký výber originálnych strešných doplnkov (okrem iného prestupové škridly, strešné membrány, dokončovacie a hrebeňové pásy).