Podstrešné vetranie - záruka odolnosti strechy

Správne vetranie strechy je rozhodujúce pre jej životnosť. Má tiež priamy vplyv na pohodlie obyvateľov domu, a dokonca aj na ich zdravie a bezpečnosť. Použitie vhodných riešení zabezpečí účinnú cirkuláciu vzduchu a umožní únik vodných pár spod strechy. V dôsledku toho sa zabráni škodlivým účinkom vlhkosti, ktorá sa hromadí pod našou strechou.  
 

Prečo je vetranie také dôležité?

V každej domácnosti sa para produkuje nepretržite. Pochádza z vydychovaného vzduchu a uvoľňuje sa aj počas každodenných činností - prania, umývania riadu alebo kúpania. Ide o úplne prirodzený proces. 

Keď sa však vlhkosť začne hromadiť pod strechou a nenájde únik, môže spôsobiť problémy. Tomu sa dá predísť správnym vetraním pod strechou.

Vďaka tomu sa vodné pary odvádzajú spod škridiel, čo chráni dom pred vlhkosťou a zároveň predlžuje životnosť celej strechy.

Podstrešné vetranie
Vetranie pomocou podhrebeňových škridiel

Cirkulácia vzduchu prostredníctvom tepelného ťahu

Vďaka osvedčeným riešeniam sa priestor pod strechou odvetrá sám. Umožňuje to tlak vetra a jav tepelného prievanu.  Je založený na jednoduchom vzťahu - teplý, ľahší vzduch je vytláčaný ťažším, studeným vzduchom. Pomocou tohto princípu môžeme zabezpečiť účinné vetranie priestoru pod strechou. To sa dosiahne správnou konštrukciou strechy.

V konštrukciách založených na tepelnom prúdení sa prívod vonkajšieho vzduchu nachádza v odkvape strechy. Aby však mohol celý proces pod strešnou krytinou voľne prebiehať, musí byť zachovaný optimálny vetrací priestor. Na tento účel stačí použiť kontralaty s minimálnou výškou 25 mm. Pri tomto riešení bude prierez vetracej medzery dostatočne veľký, aby sa zaručila jej správna funkčnosť. Vlhký vzduch sa na druhej strane vytláča cez vývod v oblasti hrebeňa - hornej hrany strechy, ktorá je miestom spojenia strešných plôch.

Okrem toho by mali byť chránené špeciálnou podhrebeňovou páskou alebo inštaláciou vetraného hrebeňa, aby sa zabránilo prenikaniu dažďa a nečistôt pod strechu.

Kedy a prečo sa používajú odvetrávacie škridly?

Ďalším prvkom, ktorý uľahčuje odvod vodných pár spod strechy, sú odvetrávacie škridly. Ich špeciálna konštrukcia umožňuje únik vlhkého vzduchu spod strechy cez samotnú škridlu. Toto riešenie sa oplatí zvoliť aspoň v niektorých prípadoch.

Pri veľkých strešných plochách sa odporúča inštalácia odvetrávacích škridiel. Oplatí sa ich použiť najmä v miestach, kde je prúdenie vzduchu pod strešnou krytinou blokované konštrukčnými prvkami domu.

To je prípad komínov alebo strešných okien. Toto riešenie je vhodné aj pre menej typické strechy, napríklad strechy bez hrebeňa, ktorý slúži ako únik vlhkého vzduchu.

Vetranie pomocou odvetrávacích škridiel
PRÍRUČKA POKRÝVAČA CREATON

PRÍRUČKA POKRÝVAČA CREATON

„Príručka pokrývačov CREATON“ je publikácia určená najmä pre dodávateľov striech, ako aj architektov, stavbyvedúcich, obchodných partnerov CREATON Polska a investorov.

Jej hlavným cieľom je prehľadne prezentovať spoľahlivé informácie a poznatky o správnom spôsobe montáže keramických a betónových škridiel CREATON a sortimente originálnych strešných doplnkov.
 


CREATON PRODUKTY - KERAMICKÉ ŠKRIDLY, BETÓNOVÉ ŠKRIDLY, STREŠNÉ DOPLNKY

CREATON má na trhu najširšiu ponuku keramických a betónových škridiel, ktorú tvorí viac ako 240 kombinácií farieb, povrchov a modelov. Všetko dopĺňa veľmi veľký výber originálnych strešných doplnkov (okrem iného prestupové škridly, strešné membrány, dokončovacie a hrebeňové pásy).