Keramická škridla prefarbená v hmote

Kedy sa oplatí kúpiť na strechu škridlu prefarbenú v hmote?

Prefarbenie v hmote je proces spočívajúci v dodaní jednotnej farby keramickej škridle v celom jej priereze. Toto riešenie zvyšuje estetickú hodnotu celej strechy na úkor vyššej ceny výrobku za m2. Čo je to za proces a kedy sa oplatí vybrať na strechu produkt s o niečo vyššou cenou?
 

Ako sa vyrábajú keramické škridly prefarbené v hmote?

V prípade takýchto keramických škridiel sa farebný korpus vytvára pridaním príslušného pigmentu v počiatočných fázach tvorby materiálu, z ktorého bude výsledný produkt vyrobený. Pripravená hlina sa opatrne rozomelie a zmieša s pigmentom, kým sa nedosiahne homogénna hmota.

V prípade značky CREATON strešné krytiny prefarbené v hmote, ako je napr. PREMION alebo CANTUS sú podrobené špeciálnemu procesu vypaľovania, ktorý nazývame KERALIS®.

Naše škridly sú vypaľované pri teplote nad 1100 °C, výsledkom čoho je korpus s homogénnou štruktúrou a farbou v celom jeho priereze. Farba získaná vo vnútri je podobná farbe použitej na povrchu. Vysoká hustota ílu, ktorá je výsledkom použitého procesu, znamená, že naše  škridly majú veľmi nízku nasiakavosť. V prípade škridly PREMION je to cca 5-6%. Výsledkom je produkt s vynikajúcou funkčnosťou a mrazuvzdornosťou.

Ako sa vyrábajú keramické škridly prefarbené v hmote?
Keramické škridly prefarbené v hmote - PREMION

Keramické škridly prefarbené v hmote - PREMION.

Kedy je keramická škridla prefarbená v hmote dokonalým riešením?

Vďaka použitiu ďalších pigmentov a použitiu špeciálnych výrobných techník sú takéto škridly drahšie ako štandardné modely. Napriek tomu sa môže rozhodnutie pre tento typ produktu v niektorých situáciách ukázať ako ziskové. Tento typ škridiel ocenia predovšetkým majitelia nízkopodlažných domov a majitelia domov s komplikovanou architektúrou strechy.

V tomto prípade je obzvlášť časté vykonávať prírezy na mieru, napríklad okolo strešných okien, komínov a vikierov . Zvyčajne sú tieto prírezy dobre viditeľné z úrovne terénu.

Prefarbenie v hmote nám umožní vyhnúť sa použitiu dodatočných úprav spočívajúcich v pretieraní rezaných hrán škridiel, ktorých korpus má prirodzenú farbu vypálenej hliny.

Tu sú mimoriadne nápomocné akrylové farby vo farbe engoby alebo glazúry, vďaka ktorým môžeme eliminovať ílovú farbu. Inštalácia škridiel prefarbených v hmote na strechu vo výsledku šetrí čas práce pokrývača, a tým znižuje náklady na jej montáž.

Tieto typy výrobkov sú výbornou voľbou aj pre strechy, ktoré sú z rôznych dôvodov vystavené mechanickému poškodeniu. Pri výrobkoch vyrobených tradičnou metódou každé poškodenie, väčšie škrabance či odštiepenie časti škridly odhalí jadro v prírodnej, hlinenej farbe. Zafarbenie v hmote zabezpečuje aj v takejto situácii zachovanie jednotnej farby strechy.

Nie sme teda povinní vymieňať poškodené škridly. V prípade keramických škridiel CREATON zvyšuje životnosť aj použitie technológie vypaľovania KERALIS®. Takto vyrobená škridla PREMION trojnásobne prekračuje hodnotu stanovenú DIN EN 1304. Ak sa rozhodneme pre škridlu zafarbenú v hmote, môžeme si byť istí, že vyššiu cenu za m2 krytiny vykompenzuje výborná kvalita a najlepšie výkonové parametre.

Úspory nákladov, ktoré by sme museli vynaložiť na to, aby pokrývač realizoval akékoľvek úpravy na streche komplikovaného tvaru, môžeme použiť na nákup drahšieho výrobku. Škridla prefarbená v hmote nám tiež pomôže vyhnúť sa výmene jednotlivých kusov v prípade menšieho poškodenia strechy.

PRÍRUČKA POKRÝVAČA CREATON

PRÍRUČKA POKRÝVAČA CREATON

„Príručka pokrývačov CREATON“ je publikácia určená najmä pre dodávateľov striech, ako aj architektov, stavbyvedúcich, obchodných partnerov CREATON Polska a investorov.

Jej hlavným cieľom je prehľadne prezentovať spoľahlivé informácie a poznatky o správnom spôsobe montáže keramických a betónových škridiel CREATON a sortimente originálnych strešných doplnkov.
 


CREATON PRODUKTY - KERAMICKÉ ŠKRIDLY, BETÓNOVÉ ŠKRIDLY, STREŠNÉ DOPLNKY

CREATON má na trhu najširšiu ponuku keramických a betónových škridiel, ktorú tvorí viac ako 240 kombinácií farieb, povrchov a modelov. Všetko dopĺňa veľmi veľký výber originálnych strešných doplnkov (okrem iného prestupové škridly, strešné membrány, dokončovacie a hrebeňové pásy).