Akú funkciu majú na streche hrebenáče?

Akú funkciu majú na streche hrebenáče?

Pri plánovaní montáže novej strešnej krytiny by sme mali venovať osobitnú pozornosť nielen výberu najlepších škridiel. V závislosti od typu strešnej krytiny je tiež dôležité vybrať správne keramické alebo betónové príslušenstvo. Jedným z najdôležitejších výrobkov, ktoré ovplyvňujú funkčnosť strechy a jej vzhľad, sú hrebenáče. Aká je presná funkcia týchto výrobkov?

Hrebenáče sú špeciálnym typom príslušenstva určeného na inštaláciu na hrebene a nárožia strechy. Tieto termíny označujú hrany vytvorené na spojnici častí strechy. Vzhľadom na špecifické usporiadanie týchto častí strechy sú hrebenáče tvarované tak, aby dokonale zapadli do týchto častí strechy. Základné hrebenáče sa kladú na spojovaciu líniu strešnej plochy a na začiatku jej smeru sa kladú tzv. začiatočné alebo hrebenáče v tvare kvapky.

Hrebenáče sa zvyčajne upevňujú pomocou kovových príchytiek. Tie zabezpečia, že celá konštrukcia zostane trvácna a odolná voči vetru, čo je obzvlášť dôležité pre sedlové strechy. Pri inštalácii zohráva dôležitú úlohu ďalšie a doplnkové príslušenstvo. 

Na uzatvorenie hrebeňov na okrajoch sa používajú tzv. čiapky alebo uzávery. Mnohé domy majú šikmé strechy kde sa hrebene stretávajú. Preto sa v mieste, kde sa stretávajú, používajú špeciálne hrebenáče, nazývané trojstranné alebo štvorstranné.

Ako sa montujú hrebenáče?

Ako sa montujú hrebenáče?

V prípade keramických škridiel je jednou z metód montáže, ktorú môže pokrývač použiť, špeciálny systém FIRSTFIX. Výrazne zefektívňuje a uľahčuje prácu, čím zvyšuje účinnosť montáže. Pri použití systému FIRSTFIX nie je potrebná hrebeňová lata, držiaky ani vetracie pásy. Najdôležitejšie je zvoliť taký spôsob montáže hrebenáčov, ktorý sa prejaví v atraktívnej estetike a vysokej odolnosti proti dažďu a vetru.

Vlhký vzduch, ktorý sa v našich domoch nepretržite hromadí ,sa odvádza cez medzery v streche pod hrebenáčmi. Aby tento proces správne fungoval, musí byť priestor slúžiaci na odvod pár chránený pred dažďom, snehom, vetrom a všetkými druhmi nečistôt. Prvou bariérou proti všetkým týmto rizikám sú hrebenáče. Ak sú správne nainštalované, vlhký vzduch uniká von. Vnútorná časť strechy zostane chránená pred poveternostnými a inými nepriaznivými vplyvmi.

Hrebenáče sú veľmi viditeľnou časťou strešnej krytiny - preto je dôležitá aj ich estetika. Z hľadiska farby a materiálu sú prispôsobené k celkovej strešnej krytine. Rovnako ako škridly, aj hrebenáče môžu byť keramické alebo betónové a môžu mať rôzne farby a povrchy.

Na dosiahnutie atraktívneho vzhľadu finálnej strechy sa im niekedy dávajú elegantné , dekoratívne tvary. Príkladom môže byť ozdobný hrebenáč s mušľou.

Hrebenáče sú esteticky prispôsobené konkrétnym modelom škridiel. Toto riešenie zaručuje jednotný a elegantný vzhľad hotovej strechy.

Hrebenáče majú na našich strechách dve dôležité funkcie. Chránia priestor pod strechou pred vonkajšími vplyvmi a umožňujú vetranie pod strešnou konštrukciou. Okrem toho poskytujú estetickú povrchovú úpravu strechy. Iba použitie najlepších riešení v tejto oblasti zaručí dlhú životnosť strechy, jej spodnej konštrukcie, a tým aj ich životnosť.

PRÍRUČKA POKRÝVAČA CREATON

PRÍRUČKA POKRÝVAČA CREATON

„Príručka pokrývačov CREATON“ je publikácia určená najmä pre dodávateľov striech, ako aj architektov, stavbyvedúcich, obchodných partnerov CREATON Polska a investorov.

Jej hlavným cieľom je prehľadne prezentovať spoľahlivé informácie a poznatky o správnom spôsobe montáže keramických a betónových škridiel CREATON a sortimente originálnych strešných doplnkov.
 


CREATON PRODUKTY - KERAMICKÉ ŠKRIDLY, BETÓNOVÉ ŠKRIDLY, STREŠNÉ DOPLNKY

CREATON má na trhu najširšiu ponuku keramických a betónových škridiel, ktorú tvorí viac ako 240 kombinácií farieb, povrchov a modelov. Všetko dopĺňa veľmi veľký výber originálnych strešných doplnkov (okrem iného prestupové škridly, strešné membrány, dokončovacie a hrebeňové pásy).