Ako si vybrať hrebeňovú pásku pre svoju strechu?

Ako si vybrať hrebeňovú pásku pre svoju strechu?

Hrebeňová páska je jedným z prvkov spájajúcich dva strešné sklony. Inštaluje sa v hrebeni alebo v rohoch strechy. Hlavnou úlohou hrebeňovej pásky je zabrániť prenikaniu dažďovej vody pod plochu strechy a umožniť prúdenie vzduchu spod strechy smerom von. Málokto si uvedomuje, aké dôležité je toto vetranie, a preto výberu hrebeňových pások nevenuje veľkú pozornosť, nehovoriac o tom, že niektorí realizátori ani nevedia, že na ich vlastnej streche existujú.

 

Hrebeňová páska - dôležitý prvok spodného vetrania strechy

Oplatí sa spoznať fenomén spodného odvetrania plochy strechy, pri ktorom hrá dôležitú úlohu hrebeňová páska. Značná časť vlhkosti zvnútra budovy je vďaka počiatočnej strešnej fólii odvedená pod spádom strechy do priestoru medzi fóliou a škridlami.

Odtiaľ by sa mala pomocou vetra prúdiaceho pod strechou v rámci odkvapu vyviesť spod hrebeňa von. V tomto bode je páska navrhnutá tak, aby umožnila únik vlhkého vzduchu.

Hrebeňová páska - dôležitý prvok spodného vetrania strechy

Ak sa použije páska, ktorá má malú vetraciu plochu, a teda neumožňuje únik vháňaného vzduchu, vlhkosť zostane pod strechou. To v kombinácii s vyššími teplotami podporuje rast húb a plesní. To má za následok výrazné skrátenie životnosti dreva, škridiel, oceľových komponentov, ako sú klince, montážne skrutky atď. Podobný účinok sa dosiahne, ak hrebeňová páska umožní prenikanie dažďovej vody pod plochu strechy.

Hrebeňová páska - kritériá pre výber správneho produktu

Hrebeňová páska - kritériá pre výber správneho produktu
 

Hrebeňová páska je zvyčajne kombináciou vlnitého hliníka a rôznych typov netkanej textílie. Aby páska plnila svoju funkciu čo najefektívnejšie, je dôležité vybrať správnu pásku pre konkrétnu strešnú krytinu, ako aj kvalitu jej jednotlivých komponentov. 

Jedným zo základných kritérií výberu na zabezpečenie tesného spojenia v hrebeni strechy je šírka hrebeňovej pásky prispôsobená šírke horných zámkov škridly. Napríklad rad hrebeňových pások CREAROLL od spoločnosti CREATON ponúka dve šírky: 390 mm pre SIMPLA a TITANIA a 310 mm pre ostatné modely keramických a betónových škridiel.

Ďalším kritériom výberu je veľkosť vetracieho priestoru. V prípade pásky CREAROLL perforovaná polypropylénová netkaná textília zaručuje výborné ventilačné vlastnosti na úrovni 165 cm2/m. Ide o najvyššiu deklarovanú hodnotu na trhu. Tento veľmi dôležitý parameter zaručuje správne vetranie priestoru medzi škridlou a počiatočnou strešnou fóliou. Vďaka tomu je strešná konštrukcia neustále odvetrávaná, a tým sa predlžuje jej životnosť.

Dôležitým prvkom hrebeňových pások je použitý hliníkový pás. Je dostatočne robustný a vyrobený z kvalitnej hliníkovej zliatiny, čo zaručuje pohodlnú inštaláciu bez obáv z prasklín, a tým aj nežiadúceho zatekania. V prípade hrebeňových pásov CREAROLL je 125 milimetrov hrubý hliníkový pás trvalo pripevnený ku každému povrchu keramických a betónových škridiel vďaka 25 mm hrubému butylovému pásu so zvýšenou hustotou a vysokou odolnosťou proti UV žiareniu.

Hlboké zvlnenie hliníkového pásu zaručuje rozťažnosť až 25 %, čo nám umožňuje pohodlnú montáž prakticky akéhokoľvek modelu škridly. Dodatočné spevnenie vlneným pásom v strede pásky je pre dodávateľov veľkou pomocou. To uľahčuje správne napnutie a trvalú inštaláciu na hrebeňovú latu.

Na slovenskom trhu sú najbežnejšie hrebeňové pásky, ktorých jednotlivé komponenty sú navzájom spojené šitím. Nanešťastie ide o pomerne slabý spoj, ktorý sa pri roztrhnutí zvyčajne preruší. Prvky hrebeňovej pásky CREAROLL od spoločnosti CREATON sú navzájom spojené pomocou vysokokvalitného lepidla.

Aby sa dosiahol estetický povrch strechy, je potrebné zvoliť všetky prvky strechy v čo najpodobnejších farbách. V prípade hrebeňových pások CREAROLL je na trhu na výber zo štyroch obľúbených farieb: červenej (RAL 8004), hnedej (RAL 8017), sivej (RAL 7015) a čiernej (RAL 9004). Sú odolné voči škodlivým účinkom UV žiarenia. Správne zvolená farba doplnkov vytvára dojem jednotného estetického celku.

PRÍRUČKA POKRÝVAČA CREATON

PRÍRUČKA POKRÝVAČA CREATON

„Príručka pokrývačov CREATON“ je publikácia určená najmä pre dodávateľov striech, ako aj architektov, stavbyvedúcich, obchodných partnerov CREATON Polska a investorov.

Jej hlavným cieľom je prehľadne prezentovať spoľahlivé informácie a poznatky o správnom spôsobe montáže keramických a betónových škridiel CREATON a sortimente originálnych strešných doplnkov.
 


CREATON PRODUKTY - KERAMICKÉ ŠKRIDLY, BETÓNOVÉ ŠKRIDLY, STREŠNÉ DOPLNKY

CREATON má na trhu najširšiu ponuku keramických a betónových škridiel, ktorú tvorí viac ako 240 kombinácií farieb, povrchov a modelov. Všetko dopĺňa veľmi veľký výber originálnych strešných doplnkov (okrem iného prestupové škridly, strešné membrány, dokončovacie a hrebeňové pásy).