Ako je strecha skonštruovaná?

Ako je strecha skonštruovaná?

Správne zhotovená strecha nie je len atraktívnou vizitkou domu, ale chráni ho aj pred dažďom, vetrom alebo páliacim slnkom. Aby však celá konštrukcia správne fungovala, musí spolupracovať niekoľko dôležitých komponentov, z ktorých mnohé zostanú po dokončení prác neviditeľné. Stojí však za to poznať ich názvy a účel, aby bolo možné prijímať plne informované a uvážené rozhodnutia v každej fáze projektu.

Nezaujíma ma nič iné ako konečný výsledok - je mylná predstava niektorých staviteľov. Pri stavbe alebo oprave strechy je dobré mať aspoň základné znalosti o konštrukcii strechy. Znalosť a pochopenie používaných pojmov nám významne pomôže pri diskusii s pokrývačom alebo inými remeselníkmi a uľahčí nám výber najlepších riešení a výrobkov.
 

Krov – skelet strechy

Prvým prvkom, ktorý si všimneme pri pohľade na hotovú strechu domu je strešná krytina. Pod ňou sa však nachádza zložitá drevená konštrukcia, ktorá prenáša váhu na steny budovy.

Ide o takzvaný krov. Jeho konštrukcia a tvar sú okrem iného prispôsobené plánovanému zastrešeniu. Konštrukcia krovu rozkladá zaťaženie strechy: hmotnosť škridiel (ktorá môže v prípade tradičných škridiel dosahovať až 100 kg na m2), nahromadený sneh a tiež silu vetra na plochu strechy. Kľúčovým nosným prvkom tejto konštrukcie sú šikmé krokvy.

Krov – skelet strechy
Strešné krytiny, koruna strechy

Strešná membrána - ochrana proti vode a vlhkosti

Keď je krov pripravený (čo je zvyčajne úlohou tesára), možno naň položiť ďalší prvok - strešnú fóliu. Strešná fólia má dve veľmi dôležité funkcie - chráni strechu pred vodou a odvádza vlhkosť z vnútra budovy, čo sa prejavuje v dlhšej životnosti celej konštrukcie a v príjemnejších podmienkach vo vnútri domu.

Fólia sa pripevňuje priamo na krokvový rám - alebo v prípade striech s nízkym sklonom na pevné opláštenie, tzv. plné debnenie.

 

Strešné krytiny, koruna strechy

Pred položením vybraných škridiel (keramických alebo betónových) na strechu je potrebné pripraviť vhodnú konštrukciu na ich upevnenie. Na tento účel sa inštalujú špeciálne zvislé drevené laty : kontralaty a laty, ktoré sa s nimi kolmo pretínajú. Na "šachovnicu" sa potom môže položiť krytina.

Krajné škridly sa zvyčajne pripevňujú k latám. Vďaka tomu pevne držia na streche. Tento postup sa potom opakuje približne pri každej tretej položenej škridle. Rozhodujúca je však v tomto ohľade poloha budovy voči vetru. V oblastiach so silným a nárazovým vetrom (napr. v horách) sa dodatočné prichytenie škridiel aplikuje hustejšie.
 

Dôležité doplnkové prvky

Okrem základných škridiel môžeme na mnohých hotových strechách vidieť aj špeciálne škridly, ako aj doplnky na rôzne účely. Môžu plniť mnoho funkcií. Na zabezpečenie správneho vetrania strechy sa používajú napríklad odvetrávacie škridly a na odvetranie domu sa používajú komínky.

Schodíky a komínové lávky umožňujú bezpečný a efektívny prístup na strechu za účelom čistenia alebo opráv. Niektoré doplnky však zostávajú neviditeľné. Patrí medzi ne napríklad hrebeňová páska, ktorej úlohou je zaručiť tesnosť hrebeňa - miesta, kde sa stretávajú dve plochy strechy.

Vynikajúce vlastnosti strechy sú podmienené všetkými komponentmi, ktoré sú jej neoddeliteľnou súčasťou. Preto je veľmi dôležité vybrať si tie najkvalitnejšie materiály. Len tak si môžeme byť istí, že naša strecha vydrží a zaistí bezpečnosť všetkých, ktorí pod ňou žijú.

Rovnako dôležitá je správna inštalácia každej z uvedených častí. Prípadné chyby nás môžu vystaviť nákladným opravám alebo v extrémnych prípadoch dokonca nutnosti novej strechy.

PRÍRUČKA POKRÝVAČA CREATON

PRÍRUČKA POKRÝVAČA CREATON

„Príručka pokrývačov CREATON“ je publikácia určená najmä pre dodávateľov striech, ako aj architektov, stavbyvedúcich, obchodných partnerov CREATON Polska a investorov.

Jej hlavným cieľom je prehľadne prezentovať spoľahlivé informácie a poznatky o správnom spôsobe montáže keramických a betónových škridiel CREATON a sortimente originálnych strešných doplnkov.
 


CREATON PRODUKTY - KERAMICKÉ ŠKRIDLY, BETÓNOVÉ ŠKRIDLY, STREŠNÉ DOPLNKY

CREATON má na trhu najširšiu ponuku keramických a betónových škridiel, ktorú tvorí viac ako 240 kombinácií farieb, povrchov a modelov. Všetko dopĺňa veľmi veľký výber originálnych strešných doplnkov (okrem iného prestupové škridly, strešné membrány, dokončovacie a hrebeňové pásy).