Aké faktory ovplyvňujú cenu strechy?

Náklady na zhotovenie strechy závisia okrem iného od jej plochy a architektúry budovy. Presnejší odhad však vyžaduje zohľadnenie aj ďalších kľúčových prvkov. Naše výdavky ovplyvní napríklad : typ vybranej krytiny, izolácie, použitie dodatočných doplnkov, ale aj výška odmeny pre pokrývača. Často sú dôležité aj vonkajšie faktory, ako je okolie či poloha domu. Preto je každá strecha jedinečným objektom z hľadiska ocenenia.

Pri príprave kompletného odhadu nákladov na strechu by sme nemali prehliadať žiadny z faktorov. Stojí za to ich analyzovať vopred, pretože nie všetky môžu byť jasné. Ich lepšie pochopenie nám na druhej strane umožní premyslenejšie riadenie výdavkov.

Veľkosť a tvar strechy 

Tieto faktory sa priamo premietajú do mnohých výdavkov. Množstvo materiálov, ktoré budeme potrebovať, závisí od veľkosti plochy strechy. Väčšie strechy znamenajú aj viac práce pre pokrývačov. V prípade veľkých plôch ju s najväčšou pravdepodobnosťou budeme musieť plánovať na dlhšie obdobie. Ďalšími dôležitými faktormi, ktoré treba zvážiť, sú tvar strechy (vrátane počtu sklonov) a zložitosť jej architektúry. Rozhodujú aj o množstve a typoch potrebných materiálov, ako aj o náročnosti pokrývačských prác.

Faktory ovplyvňujú cenu strechy - veľkosť a tvar strechy
Faktory ovplyvňujú cenu strechy - typ strešnej krytiny

Typ strešnej krytiny 

Investor sa musí rozhodnúť, akú škridlu si vyberie – betónovú alebo keramickú. Prvý je ekonomický produkt, obľúbený vďaka svojej spoľahlivosti, vysokej odolnosti a atraktívnej cene. 

Keramické škridly sú na druhej strane tou správnou voľbou pre tých, ktorí hľadajú prémiovú kvalitu. Ide o drahšie produkty, ktoré však spĺňajú aj veľmi vysoké očakávania z hľadiska funkčnosti, estetiky a životnosti. Technické parametre , vzhľad a následne aj cena sa u jednotlivých modelov škridiel líšia.
 

Aplikované doplnky a špeciálne škridly

Ppodľa potreby sa na strechách používajú dodatočné doplnky a špeciálne škridly s rôznymi funkciami. Môžu napríklad poskytnúť lepšiu ochranu pred snehom, zakryť vetracie komíny, uľahčiť pohyb po streche alebo jej dodať atraktívny vzhľad. Použitie každého z týchto doplnkov bude spojené s vyššími nákladmi.

Finančné náklady pokrývačov

Sadzby pokrývačov sa môžu výrazne líšiť. Nezabúdajte však, že skutoční profesionáli a odborníci oceňujú ich schopnosti a znalosti. Preto je rozumné vyhnúť sa prekvapivo lacným ponukám, pretože sa za nimi może skrývať nedostatočná zručnosť alebo iné problémy. 

Za zmienku tiež stojí, že zabezpečenie početnejšieho pokrývačského tímu – aj keď zvyčajne drahšieho – umožní rýchlejšie dokončenie zadaných prác. To môže znamenať veľký rozdiel pre investorov citlivých na čas.

Dôkladná analýza vyššie uvedených faktorov nám výrazne uľahčí vypracovanie kompletného nacenenia strechy. Do odhadu nákladov sa oplatí zahrnúť aj rezervnú sumu pre neočakávané situácie. Dobre premyslené rozhodnutia a použitie vhodných a optimálnych riešení Vám umožňuje znížiť časť výdavkov. 

Pamätajte však, že šetrenie nemôže byť nikdy na úkor kvality. Každá strecha je investícia plánovaná na dlhé roky. Preto pri spätnom pohľade je výber kvalitnejších produktov na predĺženie jej životnosti vždy výnosnejšou možnosťou.

Faktory ovplyvňujú cenu strechy - finančné náklady pokrývačov
PRÍRUČKA POKRÝVAČA CREATON

PRÍRUČKA POKRÝVAČA CREATON

„Príručka pokrývačov CREATON“ je publikácia určená najmä pre dodávateľov striech, ako aj architektov, stavbyvedúcich, obchodných partnerov CREATON Polska a investorov.

Jej hlavným cieľom je prehľadne prezentovať spoľahlivé informácie a poznatky o správnom spôsobe montáže keramických a betónových škridiel CREATON a sortimente originálnych strešných doplnkov.
 


CREATON PRODUKTY - KERAMICKÉ ŠKRIDLY, BETÓNOVÉ ŠKRIDLY, STREŠNÉ DOPLNKY

CREATON má na trhu najširšiu ponuku keramických a betónových škridiel, ktorú tvorí viac ako 240 kombinácií farieb, povrchov a modelov. Všetko dopĺňa veľmi veľký výber originálnych strešných doplnkov (okrem iného prestupové škridly, strešné membrány, dokončovacie a hrebeňové pásy).