Výber ekologickej strešnej krytiny

Výber ekologickej strešnej krytiny

Environmentálne povedomie spoločnosti sa každým rokom zvyšuje. Čoraz viac si uvedomujeme dôležitosť starostlivosti o svet okolo nás. To sa okrem iného premieta aj do nášho výberu rôznych výrobkov. Častejšie sa rozhodujeme pre tie, ktoré boli vyrobené z prírodných materiálov spôsobom šetrným k životnému prostrediu. Aj v prípade strešných krytín môžeme identifikovať tie, ktoré sú viac či menej ekologické. Zistime, ktoré z nich túto podmienku spĺňajú.

 

Organické zložky

To, či je komerčne vyrábaný výrobok šetrný k životnému prostrediu, závisí predovšetkým od typu materiálu, z ktorého je vyrobený. Pri posudzovaní environmentálnych vlastností vybranej strešnej krytiny sa nám oplatí analyzovať všetky suroviny, z ktorých bola vyrobená. Dôležitý je aj samotný výrobný proces. V tomto ohľade dosahujú veľmi dobré výsledky pálené škridly, ako napríklad SIMPLA alebo KODA, a betónové škridly, ako napríklad KAPSTADT alebo GÖTEBORG. Prvé z nich sa formujú z hliny, niekedy s prídavkom kremeňa, t. j. z úplne prírodných a ekologických surovín. Betónové modely sa naopak vyrábajú zo zmesi piesku, cementu a pigmentov na báze oxidov železa a vody, t. j. tiež bez prídavku škodlivých látok. Betónové škridly sa vyznačujú aj nízkym energetickým vstupom použitým pri ich výrobe, čo sa prejavuje v menšej uhlíkovej stope. 

Výber ekologickej strešnej krytiny - organické zložky
Ekológia a trvalá udržateľnosť strechy

Ekológia a trvalá udržateľnosť strechy

Šetrnosť strešnej krytiny k životnému prostrediu možno posudzovať aj z hľadiska jej životnosti. Životnosť pálenej krytiny je minimálne dvakrát dlhšia ako životnosť betónových škridiel. Oba typy výrobkov sa dajú výborne porovnať s plechovými strechami, ktoré sú oveľa menej odolným riešením.

Pozrime sa na ekológiu prostredníctvom korelácie vynaložených energetických nákladov s minimálnou životnosťou výrobku. Betónová škridla sušená v sušičke pri teplote 50 - 70 °C v prípade značky CREATON má podľa stanovených podmienok záruku až 30 rokov, zatiaľ čo keramická škridla vypálená pri teplote viac ako 1000 °C má záruku až 50 rokov. Jej životnosť sa však odhaduje na viac ako 100 rokov. Oceľový plech sa naproti tomu taví v peci pri teplote približne 1500 °C.

Životnosť keramických škridiel je teda takmer dvakrát dlhšia ako životnosť betónových škridiel a každý štvorcový meter predanej betónovej škridly rozhodujúcim spôsobom prispieva k zníženiu emisií CO2. Na druhej strane je plechová krytina najmenej trvanlivým výrobkom, pričom výdavky na energiu spotrebovanú pri jej výrobe sú obrovské.

Čo iné ako strešné škridly?

Medzi ekologické strešné krytiny patria okrem keramických a betónových škridiel aj drevené šindle. Tento tradičný typ krytiny sa používa najmä na strechách rustikálnych stavieb a stavieb odkazujúcich na horskú architektúru. Treba však poznamenať, že drevené šindle si vyžadujú ochranu špeciálnymi impregnačnými a konzervačnými prostriedkami na drevo, ktoré nie sú inertné voči životnému prostrediu. Pri tomto type konštrukcií sa niekedy používajú aj iné prírodné materiály - trstina alebo kameň (najmä bridlica).

Asfaltové nátery vyrobené zo zmesí rôznych vysokoviskóznych látok - vrátane ropy - by sa mali považovať za menej ekologické. Hoci modernejšie riešenia v tejto kategórii sú niekedy založené na rastlinných zložkách, stále sú vystužené syntetickými kompozitmi zo skla a polyesteru.

Treba tiež poznamenať, že keramické a betónové škridly sú recyklovateľné materiály. V prípade spoločnosti CREATON sa betónovým výrobkom, ktoré nespĺňajú normy kvality, poskytuje druhý život ako prvok na stavbu ciest. Na druhej strane, keramické škridly sa recyklujú vo výrobnom procese a po vhodnom spracovaní sa používajú ako vstupná surovina na výrobu nového výrobku.

Čo iné ako strešné škridly?
PRÍRUČKA POKRÝVAČA CREATON

PRÍRUČKA POKRÝVAČA CREATON

„Príručka pokrývačov CREATON“ je publikácia určená najmä pre dodávateľov striech, ako aj architektov, stavbyvedúcich, obchodných partnerov CREATON Polska a investorov.

Jej hlavným cieľom je prehľadne prezentovať spoľahlivé informácie a poznatky o správnom spôsobe montáže keramických a betónových škridiel CREATON a sortimente originálnych strešných doplnkov.
 


CREATON PRODUKTY - KERAMICKÉ ŠKRIDLY, BETÓNOVÉ ŠKRIDLY, STREŠNÉ DOPLNKY

CREATON má na trhu najširšiu ponuku keramických a betónových škridiel, ktorú tvorí viac ako 240 kombinácií farieb, povrchov a modelov. Všetko dopĺňa veľmi veľký výber originálnych strešných doplnkov (okrem iného prestupové škridly, strešné membrány, dokončovacie a hrebeňové pásy).