Odborník radí: strešná lepenka alebo strešná membrána?

Odborník radí: strešná lepenka alebo strešná membrána?

Jednou z najdôležitejších úloh začiatočnej krycej vrstvy je ochrana stavby pred prenikaním vlhkosti. Môže pochádzať z kondenzácie, ktorá sa tvorí pod strešnou krytinou, ako aj z dažďových kvapiek či topiaceho sa snehu zafúkajúceho pod strešné krytiny. Špeciálnu ochranu vyžaduje najmä izolačná vrstva, ktorá vplyvom vlhkosti stráca svoju tepelnoizolačnú vlastnosť. Na jej ochranu sa používajú špeciálne krycie materiály - strešné membrány alebo lepenka. Každý z nich má svoje špecifiká.

Lepenka je staršie riešenie. V niektorých regiónoch je však stále prítomná vďaka miestnym tradíciám zastrešovania. Kvalitná strešná lepenka zabraňuje prenikaniu vlhkosti do budovy. Vďaka svojmu tvaru a zloženiu (obsahuje veľa bitúmenových látok) je veľmi ťažká, čo ovplyvňuje komfort montáže. Strešná lepenka je nepriepustný materiál – vďaka tomu zadržiava aj vlhkosť hromadiacu sa pod strechou.

Strešné membrány sú moderné materiály. Vyznačujú sa nízkou hmotnosťou na meter štvorcový, čo uľahčuje ich inštaláciu. Poskytujú dobrú izoláciu proti kondenzácii prichádzajúcej zvonku budovy. Zároveň vďaka svojej viacvrstvovej konštrukcii účinne odvádzajú vlhkosť z vnútra domu.

Strešné membrány sú moderné materiály
Membránu – ako modernejšie riešenie s viacerými výhodami

Vďaka tomu umožňujú správne vetranie budovy, najmä tepelnoizolačnej vrstvy,ktorá je napríklad z minerálnej vlny.

Vďaka špeciálnym funkčným fóliám použitých v membránach je vlhkosť, ktorá prenikla cez izolačnú vrstvu odvádzaná z celého povrchu materiálu smerom von. Pri použití strešnej lepenky môže vodná para unikať len cez hrebeň ak sa vytvorí vhodná medzera alebo sa na strechu umiestnia komínky alebo vetracie mriežky. Ich inštalácia zahŕňa viac práce a dodatočné náklady.

Oba typy materiálov sa líšia aj svojimi inštalačnými špecifikami. Pred položením strešnej lepenky na strechu je potrebné dokončiť debnenie. Ak kladieme membránu, debnenie sa používa len pri nízkom  sklone strechy.

Pod strechou pokrytou lepenkou by mala byť medzi tepelnou izoláciou a doskou ponechaná ventilačná medzera. V prípade membrán sa môže priamo dotýkať tepelnej izolácie. Vlhkosť sa odstráni, aj keď nie je žiadna vzduchová medzera.

Lepenka každým rokom stráca na popularite. Membránu – ako modernejšie riešenie s viacerými výhodami – volí väčšina profesionálnych pokrývačov. Odborníci ju odporúčajú kvôli nízkej hmotnosti na meter štvorcový, ľahkej montáži, vysokej odolnosti voči prenikaniu vlhkosti z vonkajšej strany, ako aj lepšiemu odvetrávaniu povrchu strechy vznikajúcemu odvodom pár z interiéru budovy.

PRÍRUČKA POKRÝVAČA CREATON

PRÍRUČKA POKRÝVAČA CREATON

„Príručka pokrývačov CREATON“ je publikácia určená najmä pre dodávateľov striech, ako aj architektov, stavbyvedúcich, obchodných partnerov CREATON Polska a investorov.

Jej hlavným cieľom je prehľadne prezentovať spoľahlivé informácie a poznatky o správnom spôsobe montáže keramických a betónových škridiel CREATON a sortimente originálnych strešných doplnkov.
 


CREATON PRODUKTY - KERAMICKÉ ŠKRIDLY, BETÓNOVÉ ŠKRIDLY, STREŠNÉ DOPLNKY

CREATON má na trhu najširšiu ponuku keramických a betónových škridiel, ktorú tvorí viac ako 240 kombinácií farieb, povrchov a modelov. Všetko dopĺňa veľmi veľký výber originálnych strešných doplnkov (okrem iného prestupové škridly, strešné membrány, dokončovacie a hrebeňové pásy).