Dach w wersji okapowej i bezokapowej

Strecha s odkvapom a bez odkvapu - ktorú si vybrať?

Odkvap je dôležitým prvkom strešnej konštrukcie. Plní funkčnú aj estetickú úlohu. Hoci má v architektúre dlhú históriu používania, budovy s bezodkvapovou strechou sú stále viac a viac módne. Aké sú teda vlastnosti oboch riešení? 
 

Akú funkciu má odkvap?

Odkvap je spodná, vodorovná hrana strechy napríklad z keramických alebo betónových škridiel, vyčnievajúca pred fasádou budovy. V závislosti od dizajnu môže mať rôznu dĺžku a tvar. Ako jasne viditeľný prvok domu priamo ovplyvňuje jeho estetiku. V tradičných stavbách mali odkvapy často dekoratívnu funkciu.

Jeho základnou úlohou je chrániť steny domu pred dažďom stekajúcim z plochy strechy. Na tento účel sa zvyčajne inštalujú žľaby pozdĺž odkvapu. Navyše pri obzvlášť silných dažďoch sa prebytočná dažďová voda odvádza preč od stien budovy, čím sa bráni ich navlhnutiu.

Odkvap chráni aj pred prílišným slnečným žiarením. Ide o pomocné riešenie najmä v horúcich dňoch, keď tieň, ktorý vrhá, zabraňuje prehrievaniu domácnosti. V nepriaznivom počasí je však vo vnútri budovy tma. V dôsledku toho môže vykurovanie miestností spôsobovať vyššie náklady.

Akú funkciu má odkvap?

Výrobky používané na konečnú úpravu odkvapu

Vzhľadom na dôležitú úlohu odkvapu sa na konečnú úpravu najlepšie hodia krytiny s veľmi dobrými úžitkovými parametrami, ako sú keramické a betónové škridly - napr.: KODA, SIMPLA alebo KAPSTADT. Ich vysoká odolnosť je jednou z mnohých výhod strešných krytín a dokonale podporujú funkčnosť odkvapu pri pôsobení vlhkosti. Ponuky výrobcov strešných krytín zahŕňajú špeciálne funkčné škridly, ktoré možno použiť na dokončenie odkvapu: krajné škridly a polovičné krajné škridly.

Dokončenie odkvapu pomocou plechu je menej estetické a trvácne. Krytiny z tohto materiálu sú kvôli vlhkosti náchylné na škvrny a v prípade poškodenia na koróziu. Vyžadujú si preto pravidelnú renováciu na ochranu pred vlhkosťou.

Najlepšou voľbou je preto riešenie od výrobcu, od ktorého sme škridly určené na strechu zakúpili. Zabezpečujú vysokú odolnosť celého strešného systému a zároveň zaručujú plnú konzistenciu z hľadiska funkčnosti a estetiky.

Dach w wersji okapowej

Bezodkvapová strecha – výhody a nevýhody

Strecha, ktorej spodný okraj končí v jednej rovine so stenou budovy sa nazýva bezodkvapová. Najčastejšie pri tomto riešení zostáva odkvapový systém skrytý. Vizuálne je povrch predĺžením stien, čo sa premieta do moderného vzhľadu celej konštrukcie.

Výsledok musi vyplývať z architektúry domu. Odstránenie tohto prvku v prípade, že sme sa rozhodli pre dizajn s tradičnou strechou, môže viesť k narušeniu proporcií budovy. Bezodkvapové strechy fungujú dobre v prostrediach, kde je obmedzený prístup slnečného žiarenia. Týka sa to napríklad domov umiestnených medzi vysokými stromami alebo medzi výškovými budovami. Bezodkvapové strechy dokonale zapadajú do súčasných architektonických trendov inšpirovaných minimalizmom. Často sa využívajú okrem iného aj ako súčasť projektov „modernej stodoly“.

Je však potrebné si uvedomiť, že v miestnostiach domu so strechou bez odkvapu môžu obyvatelia počas slnečných dní pociťovať vysoké teploty. Aby ste sa vyhli nepohodliu, môže byť riešením nainštalovať si žalúzie alebo závesy. Chýbajúci odkvap nás vystavuje aj pôsobeniu dažďovej vody, ktorá sa dostáva do interiéru pri otváraní okien počas silného dažďa.

Kvalitne vyrobená bezodkvapová strecha je rovnako odolná ako tradičná strecha. Kvôli komplikovanejšiemu systému odvodnenia ho však musí vykonať skúsený a profesionálny pokrývačský tím.
 

PRÍRUČKA POKRÝVAČA CREATON

PRÍRUČKA POKRÝVAČA CREATON

„Príručka pokrývačov CREATON“ je publikácia určená najmä pre dodávateľov striech, ako aj architektov, stavbyvedúcich, obchodných partnerov CREATON Polska a investorov.

Jej hlavným cieľom je prehľadne prezentovať spoľahlivé informácie a poznatky o správnom spôsobe montáže keramických a betónových škridiel CREATON a sortimente originálnych strešných doplnkov.
 


CREATON PRODUKTY - KERAMICKÉ ŠKRIDLY, BETÓNOVÉ ŠKRIDLY, STREŠNÉ DOPLNKY

CREATON má na trhu najširšiu ponuku keramických a betónových škridiel, ktorú tvorí viac ako 240 kombinácií farieb, povrchov a modelov. Všetko dopĺňa veľmi veľký výber originálnych strešných doplnkov (okrem iného prestupové škridly, strešné membrány, dokončovacie a hrebeňové pásy).