Prečo sa oplatí použiť odvetraný hrebeň na streche?

Prečo sa oplatí použiť odvetraný hrebeň na streche?

Vlhkosť hromadiaca sa pod strechou môže viesť k mnohým nežiaducim účinkom. Nedostatočné vetranie často skracuje životnosť celej strešnej krytiny. Má tiež negatívny vplyv na pohodlie obyvateľov. Môžeme to napraviť použitím vhodných konštrukčných riešení. Jedným z nich je keramický odvetraný hrebeň CREATON.

 

Vlhkosť - ohrozenie strechy a zdravia obyvateľov

Vodná para sa v našich domoch vytvára nepretržite. Môžu za to každodenné činnosti, ako je pranie alebo umývanie riadu.

Vyrábame ju aj sami. Je to úplne prirodzený proces. Keď sa para dostane pod strechu a nemôže uniknúť, skondenzuje. Vzniknutá vlhkosť podporuje rozvoj húb a plesní, ktoré sú nebezpečné pre zdravie.

Môže tiež nepriaznivo ovplyvniť vlastnosti tepelnoizolačnej vrstvy a stavebných prvkov. Môže tiež výrazne skrátiť ich životnosť.

Vlhkosť - ohrozenie strechy a zdravia obyvateľov
Odvetraná konštrukcia hrebeňa CREATON

Odvetraná konštrukcia hrebeňa CREATON

Hrebeň je špeciálny typ najvyššieho okraja strechy. Vzniká na priesečníku dvoch šikmých strešných plôch. Riešenie CREATON pozostáva z patentovaného systému, ktorý zabezpečuje účinné vetranie strešnej konštrukcie.
 

Celý systém sa skladá z niekoľkých komponentov, ktoré sú navzájom dokonale zladené:

1. Podhrebeňové odvetrávacie krajné škridle.
2. Odvetrávacia podhrebeňová škridla.
3. Počiatočný / koncový uzáver hrebeňa.
4. Základný hrebenáč.
5. Hrebenáče montované „na sucho“ pomocou patentovaného systému FIRSTFIX. Zahŕňa príchytky hrebenáčov z nehrdzavejúcej ocele.
6. Montážne drôty.
7. Upínacie svorky.

Systém nevyžaduje žiadne ďalšie vetracie pásy, držiaky ani hrebeňové uzávery. Celý proces inštalácie je rýchly a presný. Prvky tvoriace keramický hrebeň sú tvarovo a farebne zladené so škridlami. Každý z dostupných modelov škridiel má svoje riešenie. Preto celý systém vyniká aj z estetického hľadiska.

Ako funguje odvetraný hrebeň

Odvetraný hrebeň využíva prirodzený ťah vzduchu. Vytvára sa medzi vstupnými otvormi umiestnenými v odkvape a výstupnými otvormi v hrebeni. Odvetrávacie škridle umiestnené na ich krajných miestach odvádzajú prebytočnú vlhkosť z interiéru domu. Tento jav je spôsobený rozdielnou úrovňou ich umiestnenia, vetrom a ohrevom strechy.

Plocha prierezu výstupu vzduchu je až 230 cm2 na 1 m hrebeňa. Podľa normy DIN 4108 to postačuje pre sklon strechy s dĺžkou krokvy do 23 m. Správna cirkulácia vzduchu nie je len ochranou proti škodlivým účinkom vlhkosti.

Podhrebeňové odvetrávacie škridly účinne chránia každý sklon strechy pred prenikaním dažďa. To platí pre strmé aj nízke sklony strechy.

Voda nepreniká pod plochu strechy ani pri silnom vetre, čo zabezpečuje dokonalú ochranu nosnej konštrukcie pred vlhkosťou.

Použitím tohto typu vetrania sa predĺži životnosť celej strešnej konštrukcie, čo vám poskytne pokoj na dlhé roky. V budúcnosti nebude potrebná nákladná oprava. Odvetraný hrebeň je odolné a spoľahlivé riešenie. Umožní nám to dlhoročné bezproblémové užívanie strechy.

Ako funguje odvetraný hrebeň
PRÍRUČKA POKRÝVAČA CREATON

PRÍRUČKA POKRÝVAČA CREATON

„Príručka pokrývačov CREATON“ je publikácia určená najmä pre dodávateľov striech, ako aj architektov, stavbyvedúcich, obchodných partnerov CREATON Polska a investorov.

Jej hlavným cieľom je prehľadne prezentovať spoľahlivé informácie a poznatky o správnom spôsobe montáže keramických a betónových škridiel CREATON a sortimente originálnych strešných doplnkov.
 


CREATON PRODUKTY - KERAMICKÉ ŠKRIDLY, BETÓNOVÉ ŠKRIDLY, STREŠNÉ DOPLNKY

CREATON má na trhu najširšiu ponuku keramických a betónových škridiel, ktorú tvorí viac ako 240 kombinácií farieb, povrchov a modelov. Všetko dopĺňa veľmi veľký výber originálnych strešných doplnkov (okrem iného prestupové škridly, strešné membrány, dokončovacie a hrebeňové pásy).