Prečo je keramická krytina energeticky úsporným stavebným produktom?

Prečo je keramická krytina energeticky úsporným stavebným produktom?

Jedným z prvkov, ktorý má obrovský vplyv na energeticky úsporné vlastnosti budovy, je vhodná strešná konštrukcia. Dôležitý je jej tvar a použitie vhodných prvkov v płoche strechy. Čo určuje, že keramická  krytina má najlepšie izolačné vlastnosti spomedzi strešných riešení dostupných na trhu?

 

Funkcia strechy v energeticky úspornej konštrukcii

Podstatou dobre navrhnutého domu, ktorý spotrebuje čo najmenej energie, je správne navrhnutá vykurovacia infraštruktúra. Význam tepelných strát v budove cez strechu sa však často podceňuje, hoci môžu dosahovať až 30 % všetkých strát.

Jedným z faktorov zabraňujúcich tepelným stratám je samotná konštrukcia strechy, ktorá by mala byť čo najjednoduchšia – jednospádová a  maximálne dvojspádová. Najdôležitejšou otázkou pri zachovaní tepelnej tesnosti strechy je však jej izolácia a to správnym  výberom a odbornou montážou vhodnej krytiny.

Funkcia strechy v energeticky úspornej konštrukcii

Tepelnoizolačné vlastnosti keramických škridiel

Spomedzi rôznych typov striech majú najlepšie tepelnoizolačné vlastnosti keramické škridly  napr.: TITANIA, SIMPLA alebo KODA. Počas nízkych teplôt tento typ krytiny uvoľňuje teplo do okolia pomalšie a zadržiava teplý vzduch v izolačných vrstvách strechy.

Keď je vonku teplejšie  ohrievajú sa pomalšie, čo má za následok udržiavanie stabilnej teploty v podkroví. Keramické škridly sú výrobky, ktoré sú na jednej strane veľmi tesné - neprepúšťajú nežiaducu vlhkosť v stavbe a na druhej strane majú paropriepustné vlastnosti - účinne prepúšťajú vlhkosť hromadiacu sa v stenách domu smerom von.
 

Keramické škridly a miera spotreby primárnej energie

Keramické škridly a miera spotreby primárnej energie

Keramické krytiny vďaka svojim jedinečným izolačným vlastnostiam zaisťujú udržiavanie teploty v dome na požadovanej úrovni, čím šetria energiu vynaloženú na zateplenie. Pri stavbe energeticky nenáročného domu sa oplatí brať do úvahy aj tzv mieru spotreby primárnej energie (Ep).

Tento ukazovateľ určuje množstvo energie z neobnoviteľných zdrojov, ktoré môže budova spotrebovať ročne a v súčasnosti je to 70 kWh/m². Použitie keramických škridiel určite uľahčí dosiahnutie hodnoty určenej týmto ukazovateľom.

Keramické  škridly sú považované za synonymum odolnosti a najvyššej kvality v strešnom priemysle. Takéto výrobky majú výnimočne dlhú životnosť a poskytujú vysokú izoláciu od vonkajších faktorov ovplyvňujúcich strechu. Zaujmú aj svojimi estetickými hodnotami, ktoré sa jednoznačne odlišujú od ostatných produktov. Ak staviate energeticky nenáročný dom, určite sa oplatí zvoliť krytinu práve z tohto typu škridiel.

PRÍRUČKA POKRÝVAČA CREATON

PRÍRUČKA POKRÝVAČA CREATON

„Príručka pokrývačov CREATON“ je publikácia určená najmä pre dodávateľov striech, ako aj architektov, stavbyvedúcich, obchodných partnerov CREATON Polska a investorov.

Jej hlavným cieľom je prehľadne prezentovať spoľahlivé informácie a poznatky o správnom spôsobe montáže keramických a betónových škridiel CREATON a sortimente originálnych strešných doplnkov.
 


CREATON PRODUKTY - KERAMICKÉ ŠKRIDLY, BETÓNOVÉ ŠKRIDLY, STREŠNÉ DOPLNKY

CREATON má na trhu najširšiu ponuku keramických a betónových škridiel, ktorú tvorí viac ako 240 kombinácií farieb, povrchov a modelov. Všetko dopĺňa veľmi veľký výber originálnych strešných doplnkov (okrem iného prestupové škridly, strešné membrány, dokončovacie a hrebeňové pásy).