Pálená a betónová škridla – ktorú si vybrať?

Pálená a betónová škridla – ktorú si vybrať?

Keď stojíme pred rozhodnutím o nákupe strešnej krytiny, myslíme predovšetkým na to, aby dlho vydržala, bola bezpečná a samozrejme dobre vyzerala. Pálené alebo betónové škridly - ktoré budú lepšie? Aby sme vybrali podľa nášho najlepšieho vedomia a svedomia a boli tak s výslednou strechou spokojní, stojí za to poznať oba typy škridiel.
 

Pálené škridly – klasika i elegancia

Keramické škridle sú jedny z najstarších strešných krytín a sú stále veľmi populárne medzi investormi. Sú vyrobené z vybranej vysoko kvalitnej hliny a majú jedinečný vzhľad, zdôrazňujú prestíž domu a skvele vyzerajú na strechách budov v rôznych architektonických štýloch. 

Keramické krytiny majú tiež výborné parametre z hľadiska pevnosti, energetickej účinnosti a bezpečnosti. CREATON poskytuje svojim škridlám 50-ročnú záruku, najdlhšiu na trhu (týka sa mrazuvzdornosti a absorpcii vody).

Povrchovú úpravu keramických škridiel možno zušľachťovať engobovaním ("NUANCE®") alebo glazúrou ("FINESSE®" a "NOBLESSE®"), vďaka ktorej je odolnejšia voči nepriaznivým poveternostným podmienkam a ľahko sa čistí. Stačí ju občas opláchnuť vodou pod vysokým tlakom. 

Pálené škridly – klasika i elegancia

Takýto povrch je odolný voči zelenaniu, vývoju mikroorganizmov a usadzovaniu znečisťujúcich látok, preto je ideálny pre strechy domov v blízkosti parkov a iných zelených plôch.

Engobovanie a glazúrovanie tiež umožňuje vyrábať škridly v rôznych farbách, čo uľahčuje výber správneho modelu pre strechu vášho domu. Keramické škridly majú rôzne tvary a veľkosti, takže je ich možné použiť na moderné povrchy (napr. ploché škridly SIMPLA, TITANIA), ako aj na veľké jednoduchšie konštrukcie (napr. RAPIDO), klasické strechy (napr. bobrovka KLASSIK, RATIO alebo SINFONIE). Riešenia existujú aj pre menšie, ale zložitejšie strešné konštrukcie (bobrovky).

Betónové škridly – vysoký štandard a súčasné riešenia

Betónové škridly – vysoký štandard a súčasné riešenia


Betónové škridly sú vyrobené zo zmesi piesku, cementu a pigmentov na báze oxidov železa a vody bez dodatku škodlivých látok. Vyznačujú sa vysokými estetickými hodnotami a ich inovatívne povrchy sú odolné proti vyblednutiu a pôsobeniu "starnutia strechy" zaisťujú výnimočnú odolnosť a trvanlivosť každej škridly. 

Matný a hladký povrch PLANAR chráni škridly pred hromadením nečistôt a prenikaním vody. Lesklý povrch DURATOP PRO sa naopak vyznačuje vynikajúcimi prevádzkovými parametrami, čo tiež zaisťuje tesnosť a elegantný vzhľad škridly.

Farby a tvary, v ktorých sú betónové škridly k dispozícii, napr. vlnité GÖTEBORG, HEIDELBERG s tvarom odkazujúcim na historické vzory alebo plochých a jednoduchých škridiel KAPSTADT v módnych farbách, ako je čierna, červená, svetlosivá a tmavosivá. Ak sa teda rozhodneme pre tento typ strešného materiálu, určite nájdete model, ktorý Vám vyhovuje.

KERAMIKA ALEBO BETÓN - ČAS VÝBERU

Keramické a betónové škridly vyzerajú z diaľky veľmi podobne, majú podobný tvar i hmotnosť. Pri ich výbere sa riadime nielen funkčnými hodnotami, ale aj ďalšími kritériami. Medzi ne určite patrí: rozmanitosť ponuky, cena a záruka. Pokiaľ nám ide o čo najväčší výber, siahneme po keramických škridlách. Ak chceme skôr lacnejší variant, zvolíme betónovú, pokiaľ o čo najdlhšiu trvanlivosť - víťazí opäť keramická.

Záruka na betónovú škridlu sa vzťahuje na kratšie obdobie, približne 20-30 rokov a na keramické škridly dokonca až na 50 rokov. Ak nechcete tráviť veľa času údržbou a čistením, oplatí sa siahnuť po keramike.

Betónové modely môžu v závislosti na polohe strechy a klimatických podmienkach vyžadovať častejšie čistenie, a teda aj viac peňazí. Oba typy škridiel majú podobné požiadavky na inštaláciu - sú používané na strechách so sklonom od 10 ° (s doplnkovou ochranou) až do 65 °. Sú tiež "posuvné", takže je ich možné klásť s veľkou toleranciou posuvu, a to ako pri renovácii starej strechy, tak pri stavbe nového domu. Zastrešenie má chrániť a zdobiť dom po mnoho rokov, takže pri rozhodovaní o kúpe škridiel stojí za zváženie všetkých výhod a nevýhod, aby bola naša voľba plne premyslená a uspokojivá.

Pálená a betónová škridla – ktorú si vybrať?
PRÍRUČKA POKRÝVAČA CREATON

PRÍRUČKA POKRÝVAČA CREATON

„Príručka pokrývačov CREATON“ je publikácia určená najmä pre dodávateľov striech, ako aj architektov, stavbyvedúcich, obchodných partnerov CREATON Polska a investorov.

Jej hlavným cieľom je prehľadne prezentovať spoľahlivé informácie a poznatky o správnom spôsobe montáže keramických a betónových škridiel CREATON a sortimente originálnych strešných doplnkov.
 


CREATON PRODUKTY - KERAMICKÉ ŠKRIDLY, BETÓNOVÉ ŠKRIDLY, STREŠNÉ DOPLNKY

CREATON má na trhu najširšiu ponuku keramických a betónových škridiel, ktorú tvorí viac ako 240 kombinácií farieb, povrchov a modelov. Všetko dopĺňa veľmi veľký výber originálnych strešných doplnkov (okrem iného prestupové škridly, strešné membrány, dokončovacie a hrebeňové pásy).