Odborník radí: Na čo si dať pozor pri inštalácii odvetrávacieho komína?

Odborník radí: Na čo si dať pozor pri inštalácii odvetrávacieho komína?

Odvetrávacie komíny sú jedným z najbežnejších strešných doplnkov používaných na streche. Ich úlohou je zabezpečiť správnu cirkuláciu vzduchu vo vnútri budovy, čo sa prejavuje v ochrane domu pred vlhkosťou a v dôsledku toho v pohodlí jeho obyvateľov. Aby však svoju funkciu plnili efektívne, musia byť správne nainštalované. Čo to znamená v praxi.

Pri výbere odvetrávacieho komína je predovšetkým dôležité dodržiavať pokyny uvedené v projekte stavby. Najmä je nevyhnutné zohľadniť správny priemer vetraciej rúry. Je to predpoklad správneho fungovania celého vetrania.

Jednotlivé výrobky a príslušenstvo by sa mali vyberať premyslene. Najlepším riešením je použitie originálnych vetracích komínov od rovnakého výrobcu, od ktorého boli zakúpené škridly. Tým sa zabezpečí kompatibilita všetkých prvkov na ploche strechy, ako aj jednotná estetika a farebnosť. 

V prípade keramickej strešnej krytiny CREATON ponúka výrobca rad keramických strešných komínov SIGNUM so systémovými riešeniami na vybudovanie funkčného a vzduchotesného vetracieho systému.

Montáž originálnych riešení je často predpokladom záruky celého krytia. Napríklad v prípade CREATONU umožňuje dodržanie tohto odporúčania veľmi dlhú záručnú dobu, ktorá podľa stanovených podmienok dosahuje až 50 rokov.

Odvetrávacie komíny sú jedným z najbežnejších strešných doplnkov používaných na streche.
Správna inštalácia zabráni prenikaniu kondenzátu do izolačnej vrstvy

Ďalšou kľúčovou otázkou je odborná spôsobilosť osoby zodpovednej za inštaláciu. Odvetrávací komín musí inštalovať odborný a kvalifikovaný pokrývač, starostlivo a v súlade so všetkými odporúčaniami výrobcu.  Akékoľvek nedostatky v tejto oblasti budú mať za následok nefunkčnosť vetrania domu, čo môže v extrémnych prípadoch dokonca ohroziť bezpečnosť obyvateľov. 

Pri inštalácii odvetrávacieho komína je veľmi dôležité, aby bola vetracia rúra správne napojená na pôvodnú kryciu vrstvu pod sklonom strechy. Správna inštalácia zabráni prenikaniu kondenzátu do izolačnej vrstvy (napr. minerálnej vlny). Ak by tento strešný komponent navlhol, stratil by svoje tepelnoizolačné vlastnosti. To by sa prejavilo v znížení komfortu pre obyvateľov domu.

Okrem toho by to mohlo mať za následok aj výrazné skrátenie životnosti strechy. Na druhej strane, výmena poškodených konštrukčných prvkov vrátane izolačnej vrstvy je komplikovaná a veľmi nákladná záležitosť. Cena takýchto opráv môže presiahnuť náklady na celú strechu.

Pred začatím akýchkoľvek prác je dobré dôkladne sa oboznámiť s montážnym príslušenstvom dodávaným s odvetrávacím komínom. Oboznámenie sa s riešeniami, ktoré používa konkrétny výrobca, môže výrazne uľahčiť a zefektívniť inštaláciu a skrátiť čas potrebný na inštaláciu.

Ak sa počas inštalácie odvetrávacieho komína vyskytnú akékoľvek ťažkosti alebo ak máte akékoľvek pochybnosti týkajúce sa technických otázok, obráťte sa na poradenské oddelenie príslušného výrobcu. V prípade výrobkov CREATON vám radi pomôžu skúsení predajní a technickí poradcovia, ako aj odborníci z CREATON Academy.

 

PRÍRUČKA POKRÝVAČA CREATON

PRÍRUČKA POKRÝVAČA CREATON

„Príručka pokrývačov CREATON“ je publikácia určená najmä pre dodávateľov striech, ako aj architektov, stavbyvedúcich, obchodných partnerov CREATON Polska a investorov.

Jej hlavným cieľom je prehľadne prezentovať spoľahlivé informácie a poznatky o správnom spôsobe montáže keramických a betónových škridiel CREATON a sortimente originálnych strešných doplnkov.
 


CREATON PRODUKTY - KERAMICKÉ ŠKRIDLY, BETÓNOVÉ ŠKRIDLY, STREŠNÉ DOPLNKY

CREATON má na trhu najširšiu ponuku keramických a betónových škridiel, ktorú tvorí viac ako 240 kombinácií farieb, povrchov a modelov. Všetko dopĺňa veľmi veľký výber originálnych strešných doplnkov (okrem iného prestupové škridly, strešné membrány, dokončovacie a hrebeňové pásy).