Kvalitná hrebeňová páska - trvalá ochrana hrebeňa a nárožia strechy

Kvalitná hrebeňová páska - trvalá ochrana hrebeňa a nárožia strechy

Hrebeň strechy a nárožie strechy patria medzi miesta najviac vystavené nepriaznivým poveternostným podmienkam. Preto je veľmi dôležité vybrať si správnu hrebeňovú pásku a nechať ju správne nainštalovať na strechu pokrývačom. Čo by ste mali zvážiť pri výbere hrebeňovej pásky, aby ste si zabezpečili kvalitnú strechu na dlhé roky?
 

Akú funkciu má hrebeňová páska?

Hrebeň je časť strechy, ktorý vzniká v mieste, kde sa stretávajú dve plochy strechy. Je pokrytý špeciálnym typom tvarovky nazývaným hrebenáč. Zohráva tiež kľúčovú úlohu pri vetraní celej strechy. Cez tento hrebeň sa odvádza vlhký vzduch spod strešnej krytiny. 

Aby sa zabezpečila správna funkčnosť hrebeňa je zabezpečený špeciálnymi vetracími páskami.

Ich funkcia je dvojaká. Po prvé, chránia strechu pred škodlivými vonkajšími vplyvmi. Zabraňujú napríklad prenikaniu dažďovej vody, snehu alebo prachu pod strechu. Po druhé, umožňujú správne vetranie strechy.

Akú funkciu má hrebeňová páska?
Hrebeňová páska - výhod

Prečo sa oplatí investovať do kvality?

Hoci sa v súvislosti s rekonštrukciou alebo stavbou domu môže zdať, že hrebeňová páska je len detail, nemali by sme podceňovať jej význam. Ako sme už zdôraznili, je to prvok, od ktorého priamo závisí vetranie strechy. Je dôležité, aby sa tento proces vykonal správne, aby celá konštrukcia nebola vystavená škodlivým účinkom vlhkosti.

Nedostatočné vetranie nielenže znižuje pohodlie obyvateľov domu, ale v konečnom dôsledku môže dokonca ohroziť ich bezpečnosť. Výberom kvalitnej hrebeňovej pásky sa týmto problémom vyhnete a zabezpečíte správnu cirkuláciu vzduchu a úplnú tesnosť strechy. 

Okrem toho ju ochránime pred nepriaznivými poveternostnými podmienkami, čím výrazne predĺžime jej životnosť. Potenciálne úspory pri nákupe hrebeňovej pásky sú veľmi krátkodobé, a preto nehospodárne.

Iba nákupom riešení od renomovaných a skúsených výrobcov je možné vyhnúť sa nákladným opravám v budúcnosti, čo je pri investíciách, ktoré nám majú slúžiť dlhé roky, ako je napríklad strecha, veľmi dôležité.

Aká je kvalitná hrebeňová páska?

Hrebeňové vetracie pásky ponúkané na slovenskom trhu sa výrazne líšia z hľadiska kvality a technických parametrov. Je to spôsobené najmä tým, že neexistuje žiadna takzvaná harmonizovaná norma, ktorá by presne definovala požiadavky, ktoré musia spĺňať výrobky ponúkané v rámci tejto kategórie. Najprísnejšia je britská norma BS 8612.

To zaručuje, že jej požiadavky spĺňajú len tie najlepšie výrobky na trhu. Preto sa oplatí skontrolovať súlad vybranej pásky s touto normou. Pri nákupe by sme mali najprv venovať pozornosť niekoľkým vlastnostiam výrobku. Kvalitná vetracia hrebeňová páska by mala byť:
 

  • Estetická

Skontrolujte, z akého materiálu je páska vyrobená. Kvalitný materiál je zárukou odolnosti a estetického vzhľadu. Poveternostné podmienky ani po dlhšom čase nemajú negatívny vplyv na jeho vzhľad.

Pásky sú zvyčajne vyrobené z vhodnej netkanej textílie v kombinácii s hliníkom lakovaným na jednej alebo oboch stranách.

Aká je kvalitná hrebeňová páska?

Dôležitý je spôsob, akým sú tieto prvky spojené. Najčastejšie sa používa šitie a pásik lepidla (2-3 mm) alebo estetické spojenie s 8 mm širokým pásikom permanentného lepidla. Druhé riešenie je rozhodne odolnejšie voči rozťahovaniu. Neobmedzuje flexibilitu výrobku.

Pásky sú na trhu dostupné v kotúčoch s dĺžkou 5 m. Dôležitá je aj ich šírka. Vo väčšine dostupných riešení sa pohybuje v rozmedzí 280-310 mm. Široká páska je obzvlášť žiaduca pri veľkoformátových strešných krytinách s rozsiahlymi a tesnými zámkami.

Široký variant ponúka najlepšie (estetické a tesné) prispôsobenie formátu veľkej škridly. Napríklad páska CREAROLL značky CREATON so šírkou 390 mm je ideálna pre formáty škridiel XXL, ako sú SIMPLA alebo TITANIA. Za zmienku stojí aj farebná škála. Dostupnosť rôznych variantov RAL umožňuje zachovať farebnú konzistenciu celej strechy. Použitá farba by mala byť odolná voči poveternostným vplyvom (lak vytvrdzovaný UV žiarením).

 

  • Funkčná

Ako už bolo spomínané, funkčnosť hrebeňovej pásky spočíva v tom, že umožňuje účinné vstupné a výstupné vetranie v rámci šikmej časti strechy. Priemerný  vetrací prierez pásov ponúkaných na trhu je 150 cm2/bm. Najlepšie dostupné produkty ponúkajú až o 10 % vyšší ventilačný výkon v porovnaní s konkurenčnými riešeniami. V prípade hrebeňovej pásky CREAROLL, ktorú ponúka spoločnosť CREATON, je výsledok vetrania 165 cm2/bm.

Dobrá hrebeňová páska by tiež mala úplne chrániť strešnú konštrukciu pred prenikaním vody a nečistôt pod strechu. Je odolná voči starnutiu, UV žiareniu a vysokým a nízkym teplotám - vrátane strednej časti a butylového lepidla.

 

  • Jednoduchá montáž

Flexibilita výrobku je kľúčovým faktorom jeho jednoduchej montáže. Vďaka tejto vlastnosti môže pokrývač pracujúci na streche pásku dokonale prispôsobiť tvaru škridly a jej zámkom. Dôležitá je aj rozťažnosť výrobku a odolnosť materiálu proti praskaniu a lámaniu.

Najlepšie pásky sa počas pokrývačských prác roztiahnu až o 25-50 %. Rovnako dôležitý je spôsob aplikácie pásky na sklon, ktorý určil výrobca. Ideálne je tu butylové lepidlo, ktoré vytvára trvalé spojenie so strešnou krytinou keramickou aj betónovou.

Čím širšie sú lepiace pásy, tým väčšia je istota, že sa dosiahne pevný spoj. V najlepšom prípade môžu byť široké do 30 mm a v najhoršom prípade do 10 mm. To je obzvlášť dôležité na zabezpečenie optimálnej priľnavosti na rôznych povrchoch škridiel.

PRÍRUČKA POKRÝVAČA CREATON

PRÍRUČKA POKRÝVAČA CREATON

„Príručka pokrývačov CREATON“ je publikácia určená najmä pre dodávateľov striech, ako aj architektov, stavbyvedúcich, obchodných partnerov CREATON Polska a investorov.

Jej hlavným cieľom je prehľadne prezentovať spoľahlivé informácie a poznatky o správnom spôsobe montáže keramických a betónových škridiel CREATON a sortimente originálnych strešných doplnkov.
 


CREATON PRODUKTY - KERAMICKÉ ŠKRIDLY, BETÓNOVÉ ŠKRIDLY, STREŠNÉ DOPLNKY

CREATON má na trhu najširšiu ponuku keramických a betónových škridiel, ktorú tvorí viac ako 240 kombinácií farieb, povrchov a modelov. Všetko dopĺňa veľmi veľký výber originálnych strešných doplnkov (okrem iného prestupové škridly, strešné membrány, dokončovacie a hrebeňové pásy).