Hydrofóbnosť - cenná vlastnosť strešných krytín KAPSTADT DURATOP PRO

Hydrofóbnosť - cenná vlastnosť strešných krytín KAPSTADT DURATOP PRO

Hydrofóbnosť je vlastnosť daného materiálu, ktorá mu umožňuje odpudzovať častice vody. S týmto pojmom sa môžeme stretnúť v kontexte niektorých chemických látok, automobilového priemyslu, ale aj výrobkov určených na strechy. Čo je to vlastne za fenomén a aká je jeho súvislosť s betónovými škridlami KAPSTADT od CREATON?

Zjednodušene povedané, hydrofóbnosť je vlastnosť, ktorá chráni pred zmáčaním. Voda sa nedokáže rovnomerne rozprestrieť po hydrofóbnom materiáli a tým pokryť celý jeho povrch. Namiesto toho si zachováva formu jednotlivých kvapiek, ktoré zle priľnú k podkladu. Za tento jav je zodpovedných niekoľko rôznych fyzikálnych a chemických faktorov, vrátane povrchového napätia kvapaliny.

S hydrofóbnosťou sa stretávame v každodennom živote. Medzi takéto materiály patrí sklo alebo parafín, z ktorého sa vyrábajú sviečky. Preto voskovanie (napríklad papieru) pomáha chrániť vybraný predmet pred vlhkosťou. V prírodnom svete však túto vlastnosť majú okrem iného aj hmyzie krídla.

Fenomén hydrofóbnosti našiel široké uplatnenie v mnohých oblastiach. Napríklad špeciálny hydrofóbny povrch nanesený na karosériu auta ju účinne chráni pred blatom alebo škodlivými účinkami kyslých dažďov.

Hydrofóbny povrch - KAPSTADT DURATOP PRO

Hydrofóbnosť možno nájsť aj na streche domu, ak sa použije vhodná krytina. Strešné krytiny s touto vlastnosťou mimoriadne účinne chránia povrch pred vlhkosťou. Príkladom takéhoto produktu v ponuke CREATON je betónová škridla KAPSTADT s inovatívnym náterom DURATOP PRO.

Inovatívny náter DURATOP PRO je odpoveďou na potreby náročného trhu moderných strešných krytín. Použitá technológia, špeciálne vyvinutá odborníkmi CREATON, účinne chráni strechu proti nepriaznivým vplyvom všetkých vonkajších faktorov. DURATOP PRO je náter novej generácie na betónové škridly s vlastnosťami engoby známymi z keramických škridiel.

Jeho hydrofóbny povrch znamená, že nahromadená voda nepreniká hlboko do krytiny, ale steká z nej vo forme kvapiek a nezanecháva šmuhy. Dážď tak zmýva zo strechy prach, špinu a iné nečistoty. Vďaka tomu je plocha chránená aj proti zarastaniu machom, čo je dôležité najmä v prípade domov v blízkosti lesov.

Navyše, keďže škridla nenasáva vodu, stáva sa oveľa odolnejšou voči mrazu a teda mimoriadne trvácnou. Povlak DURATOP PRO navyše chráni pred škodlivými účinkami UV žiarenia. Dlhšie si zachováva svoju intenzívnu atraktívnu farbu. Použitie technológie DURATOP PRO zároveň vyhladzuje povrch škridiel a dodáva im elegantný lesk. Toto riešenie zaručuje, že strecha vás bude dlhé roky tešiť svojim krásnym vzhľadom.
 

PRÍRUČKA POKRÝVAČA CREATON

PRÍRUČKA POKRÝVAČA CREATON

„Príručka pokrývačov CREATON“ je publikácia určená najmä pre dodávateľov striech, ako aj architektov, stavbyvedúcich, obchodných partnerov CREATON Polska a investorov.

Jej hlavným cieľom je prehľadne prezentovať spoľahlivé informácie a poznatky o správnom spôsobe montáže keramických a betónových škridiel CREATON a sortimente originálnych strešných doplnkov.
 


CREATON PRODUKTY - KERAMICKÉ ŠKRIDLY, BETÓNOVÉ ŠKRIDLY, STREŠNÉ DOPLNKY

CREATON má na trhu najširšiu ponuku keramických a betónových škridiel, ktorú tvorí viac ako 240 kombinácií farieb, povrchov a modelov. Všetko dopĺňa veľmi veľký výber originálnych strešných doplnkov (okrem iného prestupové škridly, strešné membrány, dokončovacie a hrebeňové pásy).