Engobované alebo glazované škridly - ktorú si vybrať?

Engobované alebo glazované škridly - ktorú si vybrať?

Škridly sú krytinou s mnohými výhodami - elegantný vzhľad, vysoká odolnosť a  vynikajúce vlastnosti. Aby sme si vybrali pre nás ten najlepší výrobok, budeme musieť urobiť dôležité rozhodnutia týkajúce sa nielen ich tvaru alebo veľkosti, ale aj typu povrchovej úpravy: engoba alebo glazúra. Každé z týchto riešení má svoje výhody.

Engoby a glazúry sú povrchy, ktorými môžeme dodať  hlinenej škridle matný alebo lesklý vzhľad, ako aj takmer akúkoľvek farbu. Pozostávajú z jemných ílov s prídavkom rôznych anorganických pigmentov, ktoré sa nanášajú pred procesom vypaľovania. Okrem práškovej hliny sa na dosiahnutie hladkého glazovaného povrchu používa vysokokvalitný brúsený sklenený materiál. Čím viac ho je, tým je povrch škridly lesklejší.

Výber medzi týmito dvoma možnosťami je predovšetkým otázkou estetiky. Naše rozhodnutie by preto malo závisieť predovšetkým od osobného vkusu. Dôležité je však zvážiť aj to, ako povrch strechy zapadá do vzhľadu okolia. Odporúča sa zvoliť také riešenie, ktoré čo najatraktívnejšie zapadne do krajiny (aj z hľadiska farby). Výsledkom je esteticky harmonický a ucelený dizajn.

Použitie konkrétneho typu povrchu má tiež určitý vplyv na ochranu strechy pred znečistením a jej odolnosť voči životnému prostrediu. Glazovaná škridla je vhodná pre domy nachádzajúce sa v blízkosti lesa. Poskytuje vynikajúcu ochranu pred vplyvmi prostredia. Na hladkom, homogénnom glazovanom povrchu sa minimalizuje možnosť rastu machu a lišajníkov. Škridly s týmto typom povrchu majú tiež vyššiu samočistiacu schopnosť. Dažďové kvapky stekajúce po nich odstraňujú nečistoty nahromadené na povrchu.

Sortiment pálenej škridly CREATON zahŕňa elegantné glazované škridly FINESSE a NOBLESSE v mimoriadne širokej škále farieb, ako sú FUTURA, PREMION, RATIO alebo hladká bobrovka KLASSIK. Treba mať na pamäti aj to, že glazovaný povrch odráža svetlo. Za slnečného dňa sa preto veľké strechy pokryté týmto typom škridly môžu stať prekážkou pre vodičov. Majte to na pamäti, keď staviate alebo renovujete dom v blízkosti frekventovaných ciest. Engobované škridly majú elegantný matný alebo saténový povrch.

Veľmi obľúbené sú nimi pokryté strechy, ktoré dokonale zapadajú do súčasných trendov. Tieto výrobky sú menej samočistiace ako glazované strechy, ale na ich matnom povrchu sa neprejavujú prirodzené nečistoty - prach, špina a iné nečistoty.

Keramická hladká strešná krytina CREATON s povrchom NUANCE, ktorá vyniká estetickými vlastnosťami a odolnosťou, je vynikajúcou investíciou, ktorá vám poskytne odolnú a dlhotrvajúcu strechu na dlhé roky. Medzi engobové strešné krytiny s najväčším počtom farebných variácií patria modely OPTIMA, MAGNUM a BALANCE.

Výber medzi glazovanými a engobovanými škridlami je do veľkej miery otázkou osobného vkusu. Oba výrobky majú veľmi dobré technické vlastnosti.

Pred nákupom je vhodné dôkladne preskúmať výhody rôznych riešení. Ak zohľadníme všetky možné okolnosti vrátane špecifík bezprostredného prostredia domu, budeme môcť urobiť plne uvážené a správne rozhodnutie.

PRÍRUČKA POKRÝVAČA CREATON

PRÍRUČKA POKRÝVAČA CREATON

„Príručka pokrývačov CREATON“ je publikácia určená najmä pre dodávateľov striech, ako aj architektov, stavbyvedúcich, obchodných partnerov CREATON Polska a investorov.

Jej hlavným cieľom je prehľadne prezentovať spoľahlivé informácie a poznatky o správnom spôsobe montáže keramických a betónových škridiel CREATON a sortimente originálnych strešných doplnkov.
 


CREATON PRODUKTY - KERAMICKÉ ŠKRIDLY, BETÓNOVÉ ŠKRIDLY, STREŠNÉ DOPLNKY

CREATON má na trhu najširšiu ponuku keramických a betónových škridiel, ktorú tvorí viac ako 240 kombinácií farieb, povrchov a modelov. Všetko dopĺňa veľmi veľký výber originálnych strešných doplnkov (okrem iného prestupové škridly, strešné membrány, dokončovacie a hrebeňové pásy).