Červená škridla - cesta k nadčasovej streche

Červená škridla - cesta k nadčasovej streche

Dom nie je len miesto, kde bývame. Je to aj architektonická stavba, v ktorej každý, aj ten najmenší prvok zohráva dôležitú úlohu a mal by splynúť s budovou ako celkom. V tejto skladačke je strecha veľmi dôležitá, a to najmä preto, že je jednou z najviac exponovaných častí našej nehnuteľnosti. Preto okrem odolnosti konštrukcie a kvality materiálov zohráva dôležitú úlohu aj farba škridiel.

Pri rozhodovaní o konkrétnej farbe sa nemožno riadiť len osobnými preferenciami a túžbou mať strechu vo svojej obľúbenej farbe. Je potrebné zohľadniť mnoho aspektov, ktoré sa na prvý pohľad nezdajú také dôležité. V prvom rade je dôležitý vonkajší štýl celého domu, ako aj farba plánovanej fasády a dokončovacích prvkov, ktoré musia byť v súlade s územným plánom.

Moderný dizajn je zvyčajne výsledkom použitia studených farieb s oceľovými tónmi, zatiaľ čo klasický dizajn je vytvorený pomocou teplých farieb. Vonkajšie steny ukončené tmavou omietkou sa nebudú hodiť k strešným obkladom v podobných odtieňoch, ale tie s prírodnými materiálmi (drevo, kameň) vytvoria harmonickú dvojicu so strechou v podobných tónoch.

Je tiež dôležité si uvedomiť, že budova nestojí vo vákuu a jej harmonické začlenenie do prostredia je rovnako dôležité ako jej vzhľad. Farebná strecha, ktorá neladí s okolím, spôsobí, že dom - sám o sebe estetický - bude pôsobiť menej pôsobivo.

Červená škridla
Červená škridla

Z tohto dôvodu sa oplatí venovať pozornosť odtieňom striech susedných nehnuteľností, aby ste mohli podľa toho zvoliť farebnú schému.  V prípade dominantného, jednotného tónu to často môže znamenať, že máme do činenia s odporúčaniami zhora a budeme musieť svoje rozhodnutie prispôsobiť platným predpisom v danej oblasti.

Bohužiaľ, zle zvolené usporiadanie môže pokaziť celý vizuálny koncept projektu a dokonca aj okolie. Z tohto dôvodu nie je výber farby strechy jednoduchou záležitosťou a množstvo dostupných škridiel v rôznych farbách ho ešte viac komplikuje. Existuje však jedno nadčasové a univerzálne riešenie, ktoré sa zdá byť dokonalým všeliekom na naše "strešné" dilemy.... strecha v odtieňoch červenej farby.

Táto farba je už tisícročia dominantnou farbou strešnej krytiny v stavebníctve a stala sa trvalým prvkom našej pôvodnej krajiny. Preto sa v územných plánoch čoraz častejšie požaduje použitie škridiel v týchto farbách, aby sa vytvoril jednotný vzhľad.

Vďaka svojej prirodzenej neutralite vyzerajú skvele ako jednoliate, ale aj ako tónované krytiny (rustikálna verzia). Dokonale sa hodia do každého štýlu domácnosti. Požiadavka na strešnú krytinu v odtieňoch červenej alebo hnedej predznamenáva dotvorenie domu v tradičnejšom štýle. V súčasnosti je však bežné použiť takúto farbu strechy aj v kombinácii s prírodnými fasádnymi materiálmi, ako je kameň alebo drevo, v súlade s moderným štýlom.

Táto farebná schéma sa veľmi dobre kombinuje s tradičnými a modernými typmi budov, s prírodnou zeleňou a betónom obklopujúcim budovy. Harmonizuje s fasádami so svetlými tónmi, s harmonickými ozdobami, ako aj s fasádami s neštandardnou povrchovou úpravou.

Červené škridly sa prirodzene spájajú s nadčasovými keramickými škridlami a prevláda názor, že keďže boli vytvorené z hliny, sú k dispozícii len v jednej - tehlovo červenej, tlmenej farbe. Pravda je však iná.

Za základnú farbu sa považuje prírodná červená a aplikáciou ďalších farbív a pridaním minerálov dosahujú renomovaní výrobcovia širokú škálu farieb a rôznorodú povrchovú úpravu. Spoločnosť CREATON ponúka matné (engoba) a lesklé (glazované) škridly v širokej farebnej škále.

Od prírodnej červenej, vínovej, medenej, gaštanovej, hnedej, tmavohnedej - všetky v engobovanej alebo glazovanej verzii - cez žíhanú červenú a medenú až po zaujímavé rustikálne odtiene, napríklad toskánsky. Vypálené z najlepších vybraných nánosov hliny sú k dispozícii v každom tvare a v rôznych typoch: holandské, marseillské, v tvare písmena S, hladké a ploché.

Pestrý sortiment výrobkov CREATON sa neobmedzuje len na keramické škridly. Klasický červený odtieň je k dispozícii aj pre betónové škridly (všetky profilované a ploché modely).

Červená škridla

V tomto prípade sa požadovaná farba dosahuje farbením v hmote pomocou prírodných pigmentov. Betónové škridly (lacnejšie ako keramické) sa vyznačujú mimoriadnou tvrdosťou, tesnosťou, odolnosťou a odolnosťou voči nepriaznivým poveternostným podmienkam.

Hoci aj architektúra podlieha zmenám trendov a na strechách dnes prevláda čierna, sivá a antracitová farba, práve škridly červenej farby dodávajú tlmeným budovám farebný nádych a šarm. Tým, že vytvárajú zaujímavú alternatívu k tomu, čo je bežné a obľúbené, stávajú sa účinným receptom na nadčasovú, odolnú a elegantnú strešnú krytinu.

 

PRÍRUČKA POKRÝVAČA CREATON

PRÍRUČKA POKRÝVAČA CREATON

„Príručka pokrývačov CREATON“ je publikácia určená najmä pre dodávateľov striech, ako aj architektov, stavbyvedúcich, obchodných partnerov CREATON Polska a investorov.

Jej hlavným cieľom je prehľadne prezentovať spoľahlivé informácie a poznatky o správnom spôsobe montáže keramických a betónových škridiel CREATON a sortimente originálnych strešných doplnkov.
 


CREATON PRODUKTY - KERAMICKÉ ŠKRIDLY, BETÓNOVÉ ŠKRIDLY, STREŠNÉ DOPLNKY

CREATON má na trhu najširšiu ponuku keramických a betónových škridiel, ktorú tvorí viac ako 240 kombinácií farieb, povrchov a modelov. Všetko dopĺňa veľmi veľký výber originálnych strešných doplnkov (okrem iného prestupové škridly, strešné membrány, dokončovacie a hrebeňové pásy).