Ako znížiť náklady na strechu?

Ako znížiť náklady na strechu?

Ako znížiť náklady na strechu? Túto otázku si často kladú investori, pretože strecha je jedným z najdrahších konštrukčných prvkov budovy. Jej životnosť a dlhovekosť závisí na kvalite použitých materiálov a ich správnej inštalácii. Ktorú krytinu zvolíme - betónovú škridlu, pálenú škridlu alebo iné riešenie, by mali určovať faktory, ako je účel použitia budovy, lokalita, tvar strechy a samozrejme rozpočet. Aby bola naša strecha pevná, estetická a ekonomická, a teda šitá na mieru našim snom, musíme túto investíciu starostlivo naplánovať.
 

Aký materiál vybrať?

Z určitého uhla pohľadu neexistuje lepšia a horšia strešná krytina. Najpopulárnejšie z nich sú plechové strechy, betónové škridly a pálené škridly. V závislosti na technických vlastnostiach sú určené pre rôzne typy striech, napr. plechové strechy sú ideálne pre budovy s ľahkou konštrukciou, ale nie vo všetkých terénoch, pretože nie všetky sú odolné voči mechanickým (poškriabaniu) a atmosférickým faktorom (slabne pri vystavení UV žiareniu) a niektoré z nich rýchlejšie podliehajú korózii. 

Tento relatívne lacný materiál, ktorého cena je porovnateľná s betónovými škridlami, sa pri použití na šikmých strechách ukazuje ako menej efektívny - investičné náklady zvýši množstvo odpadu , materiál a práca bude drahšia.

Pálená škridla - DOMINO CREATON
Pálená škridla - CANTUS CREATON

Dôkazom kvality je odolnosť

Pálené škridly sú síce drahšie ako plechové riešenie, ale aj odolnejšie - ich životnosť sa odhaduje až na 100 rokov (spoločnosť CREATON poskytuje na keramické škridly až 50-ročnú záručnú dobu v súlade so záručnými podmienkami).

Zatiaľ čo u plechových striech sa životnosť odhaduje na viac ako 20 rokov, ak nedôjde k poškodeniu ich povrchu, napríklad pri nesprávnom rezaní alebo montáži - potom sa môže hrdza objaviť už v priebehu niekoľkých rokov. 

Okrem toho, keramické škridly dokážu účinne izolovať podkrovie od nežiadúcich zvukov, sú odolné proti vetru, proti zarastaniu machom, rastu mikroorganizmov a ukladaniu nečistôt na streche.
 

Tvar strechy a náklady na realizáciu

Čím jednoduchšia strecha, tým lacnejšia - najvýhodnejšie je zvoliť sedlovú strechu, na ktorú použijeme menej materiálov, bez ozdôb, strešných okien a vikierov. Tento typ strechy je menej nákladný a jej realizácia je ľahšia. 

Viacstupňové strechy so zložitejšou geometriou povrchu automaticky generujú vyššie náklady kvôli zvýšenej spotrebe materiálov: drevo na krov, základná krytina, strešné príslušenstvo, strešné fólie, izolačné materiály atď. Do úvahy treba vziať tiež vyššie náklady na prácu pokrývačov.

Na čom by sa nemalo šetriť?

Určite na kvalite, ktorú možno zabezpečiť materiálmi od renomovaných výrobcov a skúsených odborníkov. Kedysi populárne ekonomické riešenia uvoľňujú miesto profesionálom, pretože sa ukazuje, že úspory vznikajúce z vlastnej práce sú zdanlivé a výrazne zvyšujú riziko stavebných chýb. Tie spôsobia, že aj materiál najvyššej kvality nemusí poskytovať výkonové parametre deklarované výrobcom a prispeje k strate záruky. Tiež nestojí za to šetriť na príslušenstve, ktoré spolu so základnou krytinou tvoria integrovaný strešný systém.

Aj keď sú označované ako doplnkové, strešné príslušenstvo má veľmi dôležitú funkciu. Umožňuje nielen estetické zakončenie všetkých hrán, čo je obzvlášť dôležité v prípade keramických škridiel, prístupu ku komínu, možnosť vetrania, ale tiež napomáha odolnosti strechy a bezpečnosti tým, ktorí pod ňou bývajú.

Hoci sú drahšie ako základné škridly, nestojí za to na nich šetriť, pretože vynechanie niektorých prvkov nás môže stáť nákladnú renováciu alebo nutnosť novej úpravy strechy. Napríklad nedostatok odvetrávacích škridiel môže brániť správnej cirkulácii vzduchu pod strešnou krytinou a v dôsledku toho dokonca viesť k hnilobe krovu a oslabeniu celej konštrukcie. Malo by sa tiež pamätať na to, že výrobcovia poskytujú dlhodobé záruky pre danú krytinu iba v prípade, ak používame originálne príslušenstvo.

Pálená škridla - TITANIA CREATON
PRÍRUČKA POKRÝVAČA CREATON

PRÍRUČKA POKRÝVAČA CREATON

„Príručka pokrývačov CREATON“ je publikácia určená najmä pre dodávateľov striech, ako aj architektov, stavbyvedúcich, obchodných partnerov CREATON Polska a investorov.

Jej hlavným cieľom je prehľadne prezentovať spoľahlivé informácie a poznatky o správnom spôsobe montáže keramických a betónových škridiel CREATON a sortimente originálnych strešných doplnkov.
 


CREATON PRODUKTY - KERAMICKÉ ŠKRIDLY, BETÓNOVÉ ŠKRIDLY, STREŠNÉ DOPLNKY

CREATON má na trhu najširšiu ponuku keramických a betónových škridiel, ktorú tvorí viac ako 240 kombinácií farieb, povrchov a modelov. Všetko dopĺňa veľmi veľký výber originálnych strešných doplnkov (okrem iného prestupové škridly, strešné membrány, dokončovacie a hrebeňové pásy).