Ako si vybrať dobrú betónovú škridlu?

Ako si vybrať dobrú betónovú škridlu?

Výber dobrej betónovej škridly sa môže zdať ako náročná úloha. Jednotlivé modely sa líšia nielen tvarom, veľkosťou a farbou, ale aj mnohými technickými parametrami, ktoré ovplyvňujú ich použiteľnosť. V našom krátkom návode Vám povieme na čo by ste si mali dať pozor, aby ste si vybrali dobrú betónovú škridlu, ktorá Vám bude slúžiť dlhé roky.


Berte do úvahy faktory, ktoré môžu určiť výber betónových škridiel

V prvom rade sa oplatí skontrolovať, či plocha, na ktorej staviate dom, nie je zaradená do plánu územného rozvoja. Ak áno, treba návrh prispôsobiť platným predpisom, napríklad výberom konkrétnej farby alebo tvaru strechy. Výber škridly môže do značnej miery určiť aj architektonické riešenie domu. Tu má veľký význam stupeň jeho zložitosti a sklon strechy. Výrobca zvyčajne uvádza minimálny uhol, pre ktorý je možné daný model škridly použiť.

Pred kúpou si preto určite skontrolujte jeho technické parametre. Tiež stojí za to venovať pozornosť veľkosti samotných škridiel. Pre viacspádové strechy so zložitými tvarmi sú oveľa lepšie menšie. Väčšie - na jednoduchých alebo sedlových strechách.

Betónová škridla GÖTEBORG

Betónová škridla GÖTEBORG

Betónová škridla GÖTEBORG

Betónová škridla GÖTEBORG

Vyberte si štýl betónovej škridly, z ktorej sa budete tešiť roky


Paleta dostupných farebných odtieňov škridly sa zameriava najmä na klasické a univerzálne odtiene, akými sú: červená, hnedá, čierna, rôzne odtiene sivej. Určite medzi nimi nájdete ten, ktorý bude esteticky ladiť so vzhľadom vášho domu.

Medzi betónovými škridlami dostupnými na trhu ľahko nájdeme tvary vhodné pre klasické aj moderné strechy. Tie s vlnitým tvarom (pripomínajúce obľúbený tvar „S“)  odkazujúce na historické škridly  „mních-mníška“ (striedavo konkávne a konvexné), sú dokonalým riešením pre tradičné domy. Na streche tvoria elegantné charakteristické vlny.

Pre moderné architektonické tvary výrobcovia ponúkajú betónové ploché škridly. Dostupné v matnom alebo lesklom prevedení sú skvelou alternatívou k drahším keramickým škridlam, napríklad na trhu obľúbený model KAPSTADT od CREATON.

Vyberte si povrch nielen pekný, ale funkčný


Dôležitým rozhodnutím je aj výber povrchu. Nanesený náter výrazne ovplyvňuje konečný vzhľad strechy. Tu budete mať zvyčajne na výber matný alebo lesklý povrch. Okrem estetickej hodnoty má aj ochrannú funkciu, predlžuje životnosť škridly. 

Povrchová úprava ovplyvňuje jej odolnosť voči vyblednutiu – hotová strecha je vystavená neustálemu pôsobeniu UV žiarenia. Preto sa oplatí skontrolovať, či je náter na škridle odolný voči vyblednutiu vplyvom slnka. 

Bez ohľadu na to, či zvolíte lesklý alebo matný povrch, je dôležité, aby mal vybraný produkt čo najhladší povrch. Uľahčí to odstraňovanie nečistôt usadených na streche dažďovou vodou. Príkladom je inovatívny povrch DURATOP PRO použitý na škridle CREATON.

Čistí to prirodzene. Povrch je hladký, čo uľahčuje odstránenie prachu, machu a plesní. Napríklad všetky betónové škridly CREATON majú hladké hrany. Okrem toho sa na týchto rizikových miestach zabraňuje zadržiavaniu nečistôt.

Betónová škridla KAPSTADT

Betónová škridla KAPSTADT

Betónová škridla GÖTEBORG

Betónová škridla GÖTEBORG

Skontrolujte najdôležitejšie konštrukčné riešenia betónových škridiel

Keď nájdete škridlu, ktorá Vám vyhovuje tvarom a farbou, je čas pozrieť sa na jej parametre. Zaistenie toho, aby bol vybraný model pevný a odolný, si nevyžaduje odborné znalosti. Základnou činnosťou by mala byť kontrola, či spĺňa normu PN EN 490. Tento dokument definuje niekoľko technických požiadaviek na betónové škridly. Dozviete sa okrem iného či výrobok spĺňa predpoklady mrazuvzdornosti.

Počas testov musí vydržať aspoň 25 cyklov zmrazovania a rozmrazovania. Obsahuje aj informácie o všeobecnej pevnosti škridiel, o tom, ako ľahko sa môžu poškodiť, t. j. o minimálnej pevnosti pri lámaní. Dôležité je skontrolovať, či bol vybraný model navrhnutý tak, aby zabezpečil maximálnu tesnosť. Za túto vlastnosť sú zodpovedné správne skonštruované zámky škridiel.

Výrobca môže použiť aj rôzne doplnkové riešenia, ktoré zabránia prenikaniu vody pod povrch. Napríklad škridly CREATON sú jediné, ktoré sú vybavené vodnými drážkami. Ide o patentované riešenie, ktoré chráni strechu proti vnikaniu vody a snehu aj pri silnom vetre.

Pre výrobcov sú usmernenia noriem zvyčajne referenčným bodom, pretože tento dokument špecifikuje najnižšie prípustné parametre. V popisoch niektorých škridiel nájdete informáciu, že daný model ich výrazne prevyšuje – niekedy aj niekoľkonásobne. To Vám pomôže nájsť riešenie, ktoré je obzvlášť odolné a kvalitné.

 

Vyberte si škridlu, ktorá má jednoduchú montáž


To Vám ušetrí čas a peniaze. Pokrývačovi uľahčuje prácu kúpa betónových škridiel, ktorých montáž je rýchla a jednoduchá. Vďaka tomu skráti čas potrebný na dokončenie celej strechy, a tým si zníži mzdové náklady.

Oplatí sa venovať pozornosť tomu, či vybraný výrobca poskytuje okrem škridiel aj rôzne funkčné škridly. Dôležité sú okrem iného krajné, vetracie, komínové, polovičné škridly alebo doplnky pre snehovú ochranu alebo  pohyb po streche.

Špeciálne montážne riešenia, odporúčané strešné membrány a hrebeňové pásy zaistia, že strecha bude maximálne tesná a odolná.

To Vám môže v blízkej budúcnosti ušetriť náklady na opravy a rekonštrukciu strechy.

Nebojí sa búrok a náročných poveternostných podmienok. Aby sa naplno využila funkčnosť betónovej krytiny, je potrebné zabezpečiť jej správnu montáž.“

Betónová škridla KAPSTADT

Betónová škridla KAPSTADT

Na betónové škridly poskytujeme až 30-ročnú záruku plynúcu od dňa nákupu*.

* V súlade so všeobecnými záručnými podmienkami na betónové škridly CREATON

Prečítajte si záruku! Po kúpe betónovej škridly si preverte, s akou ochranou môžete počítať

Dôležitým dokumentom, ktorý si musíte prečítať, sú záručné podmienky. Dodržaním tohto kroku sa vyhnete nepríjemným prekvapeniam v prípade akýchkoľvek komplikácií v budúcnosti. Pri čítaní záruky sa oplatí venovať pozornosť nielen jej dĺžke, ale aj rozsahu ochrany. Dôležité sú aj všetky pravidlá týkajúce sa jej platnosti. 

V prípade pochybností je najlepšie kontaktovať odborníka na predajnom mieste danej značky a získať od neho ďalšie informácie. Výrobcovia betónových škridiel ponúkajú pre svoje modely rôzne záručné doby. Značka CREATON poskytuje na betónové škridly záruku až 30 rokov v súlade s podmienkami uvedenými na stránke www.creaton.sk.
 

Vyberte si výrobcu s dlhoročnými skúsenosťami a bohatou ponukou

Pri kúpe strešnej krytiny sa oplatí vybrať  krytinu od známej značky. Výber produktu z portfólia renomovaného výrobcu zaisťuje, že škridla bude mať zodpovedajúcu kvalitu. Bude mať skvelé technické parametre a bude spĺňať všetky požadované normy.

Dlhoročné skúsenosti vyplývajúce z prítomnosti na trhu znamenajú, že škridly sú predávané za konkurencieschopné ceny pri zabezpečení moderných a inovatívnych výrobných metód. Výber známeho a uznávaného výrobcu v tomto odvetví Vám tiež poskytne istotu, že o pár rokov bude takáto spoločnosť na trhu stále prítomná.

Týchto pár jednoduchých tipov je naozaj všetko, čo potrebujete, aby ste si rozumne vybrali dobrú betónovú škridlu. Pred nákupom stojí za to venovať pozornosť rôznym funkčným hodnotám.

Vďaka tomu bude vaša strecha pôsobiť nielen esteticky, ale bude mať aj dlhú životnosť. Čas strávený hľadaním sa v budúcnosti nepochybne vyplatí. Vďaka tomu sa budete môcť dlhé roky tešiť z estetickej a pevnej strechy.

PRÍRUČKA POKRÝVAČA CREATON

PRÍRUČKA POKRÝVAČA CREATON

„Príručka pokrývačov CREATON“ je publikácia určená najmä pre dodávateľov striech, ako aj architektov, stavbyvedúcich, obchodných partnerov CREATON Polska a investorov.

Jej hlavným cieľom je prehľadne prezentovať spoľahlivé informácie a poznatky o správnom spôsobe montáže keramických a betónových škridiel CREATON a sortimente originálnych strešných doplnkov.
 


CREATON PRODUKTY - KERAMICKÉ ŠKRIDLY, BETÓNOVÉ ŠKRIDLY, STREŠNÉ DOPLNKY

CREATON má na trhu najširšiu ponuku keramických a betónových škridiel, ktorú tvorí viac ako 240 kombinácií farieb, povrchov a modelov. Všetko dopĺňa veľmi veľký výber originálnych strešných doplnkov (okrem iného prestupové škridly, strešné membrány, dokončovacie a hrebeňové pásy).