Ako efektívne pripevniť keramické škridly

Ako efektívne pripevniť keramické škridly

Strecha je časť domu, ktorá je najviac vystavená nepriaznivým poveternostným vplyvom. Preto je dôležité chrániť ju pred ich negatívnymi vplyvmi. Ako efektívne pripevniť keramické škridly, aby bola naša strecha odolná a trvácna, bez ohľadu na to, aké je vonku počasie?
 

Upevnenie keramickej škridly a zóny zaťaženia vetrom  

Strešná krytina z keramických škridiel patrí medzi najťažšie strešné riešenia dostupné na trhu. Hmotnosť krytiny umožňuje odolávať priečnym a pozdĺžnym silám pôsobiacim na strechu. Len správna montáž v súlade so zásadami pokrývačského umenia ochráni našu strechu pred vytrhnutím jednotlivých škridiel veľmi silným vetrom.  

V závislosti od regiónu krajiny, kde sa nachádza náš dom, bude v rôznej miere vystavený výskytu veterných smrští, víchríc, dažďov a bleskov. Preto by sa vo fáze jeho výstavby mala brať do úvahy jeho geografická poloha.

 

Upevnenie keramickej škridly a zóny zaťaženia vetrom
Prichytávanie keramických škridiel

Prichytávanie keramických škridiel


Svorky zaisťujú efektívne a odolné upevnenie keramickej škridly na latu. Každý z modelov škridiel CREATON má vyhradený typ. Napríklad keramická škridla TITANIA je pevne pripevnená k late pomocou zavesenej príchytky.  

Jeden koniec je zaháknutý na spodok laty a druhý koniec na bočný zips. TITANIU je možné namontovať aj pomocou príchytky pribitej k late. Na druhej strane je hladká škridla pripevnená špeciálnou sponou v tvare "T", ktorá drží dve škridly položené vedľa seba.

Príchytky CREATON sú odolné voči nepriaznivým poveternostným vplyvom. V každom prípade sa montáž vykonáva v niekoľkých jednoduchých krokoch. Skracujú čas kladenia škridly na streche a zvyšujú presnosť montáže.  

V prípade plochých modelov originálne riešenia prichytávania umožnia vyhnúť sa fenoménu „nadvihovania“ na streche. Toto je bežná situácia, ak sa rozhodneme použiť nekvalitné univerzálne montážne náhrady.

Spona na keramickú škridlu nielen účinne chráni krytinu pred silným vetrom. Je to aj dodatočné bezpečnostné opatrenie pre daný sklon strechy. Počet upevňovacích bodov sa určuje na základe špecifikácie prác alebo miestnych stavebných predpisov. Ak je táto akcia potrebná, musia byť aspoň každé 3 škridly pripevnené diagonálne. Mali by byť rozmiestnené rovnomerne po celej ploche strechy. Existujú 3 rôzne spôsoby upevnenia: každej, každej druhej alebo každej tretej v ploche.

Škridly by mali byť pripevnené svorkami po celej ploche strechy. Len toto riešenie zvýši ochranu pred silným tlakom vetra. Potrebný počet a ich typ závisí od: polohy stavby (veterná zóna), výšky stavby (horná hrana hrebeňa), typu strešnej konštrukcie (uzavretá alebo otvorená), typu strechy (jednoduchá alebo štítová), uhlu sklonu strechy, typu škridiel, plochy strechy (nárožie, okraj, plocha strechy).

Okrem toho je potrebné pripevniť k late aj každú krajnú, podhrebeňovú a pultovú škridlu.A to bez ohľadu na spôsob upevnenia základnej škridly. Môžeme na to použiť skrutky, ktoré treba osadiť v miestach pripravených montážnych otvorov. Pre pokrývača je to veľká výhoda, ktorá urýchľuje a zvyšuje presnosť montáže strechy. 

Upevnenie hrebenáčov

Aj hrebenáče pre keramické škridly majú svoj spôsob ako ich upevniť. Môžeme ich prichytiť pomocou špeciálnej hliníkovej svorky a príslušných skrutiek. Osvedčeným riešením montáže tejto časti strechy je aj systém FIRSTFIX. 

Patentované riešenie značky CREATON umožňuje „suchú“ montáž hrebeňa. Na tento účel sa používa svorka z nehrdzavejúcej ocele, montážny drôt a sada svoriek. Celý proces inštalácie je rýchly a presný. Vďaka nemu získate extrémnu odolnosť strechy voči silným dažďom a búrkam. Vďaka optimálnemu odvetrávaniu celej konštrukcie sa predĺži aj jej životnosť. Riešenie je odolné a estetické.

Najlepšie je, ak zvolíme originálne systémy, ktoré ponúka výrobca keramických škridiel. Len tak si môžeme byť úplne istí, že zvolené montážne riešenia zaručia najvyššiu kvalitu.

Strecha bude spoľahlivo chránená pred búrkami, víchricami, dažďami a bleskami. Získame odolnosť a trvácnosť bez ohľadu na aj náhle zmeny počasia.

Upevnenie hrebenáčov
PRÍRUČKA POKRÝVAČA CREATON

PRÍRUČKA POKRÝVAČA CREATON

„Príručka pokrývačov CREATON“ je publikácia určená najmä pre dodávateľov striech, ako aj architektov, stavbyvedúcich, obchodných partnerov CREATON Polska a investorov.

Jej hlavným cieľom je prehľadne prezentovať spoľahlivé informácie a poznatky o správnom spôsobe montáže keramických a betónových škridiel CREATON a sortimente originálnych strešných doplnkov.
 


CREATON PRODUKTY - KERAMICKÉ ŠKRIDLY, BETÓNOVÉ ŠKRIDLY, STREŠNÉ DOPLNKY

CREATON má na trhu najširšiu ponuku keramických a betónových škridiel, ktorú tvorí viac ako 240 kombinácií farieb, povrchov a modelov. Všetko dopĺňa veľmi veľký výber originálnych strešných doplnkov (okrem iného prestupové škridly, strešné membrány, dokončovacie a hrebeňové pásy).