Aké sú najbežnejšie typy strešných krytín?

Aké sú najbežnejšie typy strešných krytín?

Existuje mnoho typov strešných krytín z rôznych materiálov. Každá z nich sa vyznačuje mierne odlišnou estetikou a technickými parametrami. Medzi možnosťami dostupnými na trhu nájdete cenovo výhodné výrobky aj také, ktoré patria do prémiovej triedy riešení. Aké sú teda najobľúbenejšie typy strešných krytín?

Uprednostňované riešenia strešných krytín v jednotlivých regiónoch často vyplývajú z miestnych architektonických tradícií a zvyklostí. V súčasnosti však investori venujú čoraz väčšiu pozornosť kvalite, funkčnosti a estetike konkrétnych krytín a dôležitý je aj ekologický aspekt. Tieto vlastnosti by mali byť rozhodujúce pri výbere toho najlepšieho výrobku.

 

Keramické strešné škridly

Keramické škridly sú ušľachtilým typom krytiny, ktorú zákazníci oceňujú pre jej mnohé výhody - vrátane elegancie, funkčnosti a vysokej odolnosti. Výrobky sú rozmanité z hľadiska tvaru a estetiky. 

CREATON ponúka viac ako 240 modelových a farebných kombinácií keramických škridiel. Prostredníctvom nich je možné navrhnúť strechu, ktorá ponúka nielen vynikajúce technické parametre, ale zaujme aj svojím vzhľadom. Majú veľmi dlhú, stáročnú históriu. Zároveň sú mimoriadne odolné, vďaka čomu si plne zaslúžia svoj prémiový status.

Keramické strešné škridly

Keramické strešné škridly

Betónové strešné škridly

Betónové strešné škridly

Betónové strešné škridly

Betónové škridly sú moderným typom strešnej krytiny vyrobenej zo zmesi piesku, cementu a pigmentov. Nemajú také pôsobivé parametre ako keramické modely, ale napriek tomu sa vyznačujú veľmi vysokou životnosťou, atraktívnou estetikou a odolnosťou voči mnohým nepriaznivým faktorom.

Betónové škridly sú zároveň lacnejším riešením ako konkurenčné keramické škridly. Spoločnosť CREATON ponúka tri výrobky z betónu - moderný model KAPSTADT, ako aj klasické vzory GÖTEBORG a HEIDELBERG.

Kovová škridla je typ oceľovej alebo hliníkovej strešnej krytiny vyrobenej z plechov rôznej hrúbky. Svojím vzhľadom imituje klasickú škridlu. Škridlu možno použiť na strechách so strmým uhlom sklonu. Od ostatných riešení sa odlišuje aj relatívne nízkou hmotnosťou.

Keďže sa kovové strešné škridly predávajú vo veľkých plochách, je vhodné ich inštalovať na svahy s väčšou plochou. Sú však menej odolným riešením ako škridly a v prípade poškodenia sú náchylné na hrdzavenie.

Plechová krytina je príbuzná krytina kovových strešných škridiel. Jej najväčšou výhodou je atraktívna cena, vďaka ktorej je obľúbenou voľbou pre priemyselné stavby a veľké strešné plochy. Podobne ako škridla je náchylná na koróziu.

Šindeľ je tradičný typ strešnej krytiny vyrobenej z drevených lamiel s klinovitým prierezom, ktoré sú na jednej strane narezané. Používa sa najmä v ľudovej a rustikálnej architektúre. Šindľové strechy sú náchylné na vlhkosť a rast machu. Na predĺženie ich životnosti sa používajú špeciálne impregnácie a ochranné prostriedky na drevo. V porovnaní s inými strešnými krytinami je šindeľ pomerne drahý, čo je spôsobené vysokou cenou materiálu a prácnosťou montáže.

Asfaltové šindle sa vyrábajú rezaním laminátovej lepenky (niekedy s prídavkom plastov) na fragmenty pripomínajúce tvar klasických šindľov. Tento typ strešnej krytiny si vyžaduje plné debnenie. Asfaltové šindle sú z oboch strán pokryté špeciálnou zmesou proti vlhkosti. Okrem toho sa na strechu nanesie minerálny posyp, ktorý jej dodá požadovanú farbu a štruktúru. Asfaltové šindle sú lacnou strešnou krytinou s nízkou hmotnosťou.
 

PRÍRUČKA POKRÝVAČA CREATON

PRÍRUČKA POKRÝVAČA CREATON

„Príručka pokrývačov CREATON“ je publikácia určená najmä pre dodávateľov striech, ako aj architektov, stavbyvedúcich, obchodných partnerov CREATON Polska a investorov.

Jej hlavným cieľom je prehľadne prezentovať spoľahlivé informácie a poznatky o správnom spôsobe montáže keramických a betónových škridiel CREATON a sortimente originálnych strešných doplnkov.
 


CREATON PRODUKTY - KERAMICKÉ ŠKRIDLY, BETÓNOVÉ ŠKRIDLY, STREŠNÉ DOPLNKY

CREATON má na trhu najširšiu ponuku keramických a betónových škridiel, ktorú tvorí viac ako 240 kombinácií farieb, povrchov a modelov. Všetko dopĺňa veľmi veľký výber originálnych strešných doplnkov (okrem iného prestupové škridly, strešné membrány, dokončovacie a hrebeňové pásy).