Aká je úloha povrchovej úpravy keramických škridiel?

Aká je úloha povrchovej úpravy keramických škridiel?

Povrchová úprava keramických škridiel - glazúra alebo engoba - spĺňa množstvo funkcií, ktoré sa priamo premietajú do vlastností produktu, ktorý bude umiestnený na našej streche. Prírodná keramická škridla bez dodatočných ochranných vrstiev má klasickú tehlovú farbu s miernymi farebnými výkyvmi. Takáto škridla sa ľahko pokryje nečistotami a v priebehu rokov sa jej odtieň mierne zmení.
 

Prírodná keramická škridla bez dodatočných ochranných vrstiev má klasickú tehlovú farbu s miernymi farebnými výkyvmi. Takáto škridla sa ľahko pokryje nečistotami a v priebehu rokov sa jej odtieň mierne zmení.

Takýto efekt je často žiaduci na strechách historických budov alebo budov v historickom štýle. Zvlášť cenené sú historické tvary  škridiel napr. francúzskych, esoviek a bobroviek.

Ak chceme, aby naša strecha mala dlhé roky sýtu farbu a bola odolná voči usadzovaniu nečistôt a machu, oplatí sa zvoliť keramickú škridlu s glazúrovaným alebo engobovaným povrchom.

Povrchove úpravy keramických škridiel
Vzhled keramické střešní tašky

Vzhľad keramickej škridly

Glazovaný alebo engobovaný povrch tvoria jemne zomleté ​​ílové prášky s prídavkom pigmentov a vysokokvalitných sklenených materiálov. Glazúry a engoby sa líšia obsahom glazúry. Čím je vyššia (glazúra), tým hladší a lesklejší je povrch. Vďaka tomu je povrch škridly hladší a menej náchylný na nečistoty. Prach a peľ sa na takomto povrchu neusadzujú.

V procese glazovania alebo engobovania môže mať škridla matný alebo lesklý vzhľad a tiež aj  akúkoľvek farbu. Tá je vďaka nanesenému náteru hlboká a jednotná.

 

Odolnosť voči vplyvom prostredia

Povrchová úprava ovplyvňuje nielen estetiku, ale aj úžitkové vlastnosti produktu. Roztavená glazúra v ňom obsiahnutá účinne chráni škridlu. Vďaka glazúre alebo engobe získava lepšiu odolnosť voči nečistotám, rastu machov a poveternostným vplyvom. Hladký a sklovitý povrch je najlepším riešením, keď sa náš dom nachádza v blízkosti lesa alebo zelene.

PRÍRUČKA POKRÝVAČA CREATON

PRÍRUČKA POKRÝVAČA CREATON

„Príručka pokrývačov CREATON“ je publikácia určená najmä pre dodávateľov striech, ako aj architektov, stavbyvedúcich, obchodných partnerov CREATON Polska a investorov.

Jej hlavným cieľom je prehľadne prezentovať spoľahlivé informácie a poznatky o správnom spôsobe montáže keramických a betónových škridiel CREATON a sortimente originálnych strešných doplnkov.
 


CREATON PRODUKTY - KERAMICKÉ ŠKRIDLY, BETÓNOVÉ ŠKRIDLY, STREŠNÉ DOPLNKY

CREATON má na trhu najširšiu ponuku keramických a betónových škridiel, ktorú tvorí viac ako 240 kombinácií farieb, povrchov a modelov. Všetko dopĺňa veľmi veľký výber originálnych strešných doplnkov (okrem iného prestupové škridly, strešné membrány, dokončovacie a hrebeňové pásy).