Vizuálne hravé dátové centrum v Leuvene

Vizuálne hravé dátové centrum v Leuvene

Budova dátového a energetického centra v areáli Univerzitnej nemocnice v Leuvene vyvracia predsudky o potrebných, ale esteticky nedotiahnutých technických stavbách.

Dátové centrum v belgickom Leuvene sa rozkladá na ploche takmer 6000 štvorcových metrov a vonkoncom nie je vtieravým technickým narušiteľom akademického prostredia.

Toto významné energetické a dátové srdce univerzitnej štvrte v skutočnosti zvyšuje vizuálnu príťažlivosť celého areálu.

Fasáda takmer bez okien

Pre maximálnu funkčnosť a bezproblémovú prevádzku bola trojpodlažná budova navrhnutá ako nepriehľadná. Na vetranie preto slúži viacero vzduchotechnických otvorov. Nachádza sa tu len málo miest, ktoré mohli byť realizované ako presklené. Ide napríklad o dve schodiská na oboch bočných stranách a priestory na prvom poschodí.

Od prvého poschodia sú obvodové steny zhotovené z prefabrikovaných betónových blokov s vonkajším zateplením. Povrchovú úpravu tepelno-izolačných panelov tvorí čierny akrylový náter. Na obvodové steny je ukotvená podkladová hliníková konštrukcia, na ktorej sú uchytené lamely so šírkou 600 mm z vláknocementových panelov EQUITONE [textura].

Tieto panely sa štandardne dodávajú ako veľkoformátové v maximálnom rozmere 1,25 x 3,1 m. V závislosti od požiadavky architekta ich možno formátovaním veľmi jednoducho upraviť na požadovaný tvar a rozmer.

Táto sekundárna fasáda slúži ako pridaná tepelnoizolačná vrstva a zároveň ako štít pred nepriaznivým vplyvom poveternostných podmienok a proti degradujúcim účinkom UV žiarenia. Dosky sú tiež nehorľavé, stálofarebné a recyklovateľné, pričom výrobca deklaruje ich dlhú životnosť. Okrem ochrannej funkcie je nezanedbateľný aj estetický prínos materiálu, ktorý svojím tvarom a farbou prepožičiava budove atraktívny vzhľad.

Vizuálne divadlo na technickej budove

Na miestach, kde sú uzatvorené obvodové steny, sú lamely nainštalované so sklonom 30°. Pri čelnom pohľade z diaľky sa tak aj táto vonkajšia fasáda javí jednoliato, pričom možno vnímať jej zreteľnú horizontálnu štruktúru. Pri pohľade pod uhlom sa zdá, že sa lamely zbiehajú smerom k vzdialenému a strácajúcemu sa bodu. Zblízka sa pri pohľade smerom nahor medzery medzi lamelami čoraz viac rozostupujú.

Pred presklenou časťou fasády sú lamely osadené so sklonom 60°. Vďaka tomu vytvárajú ďalší zaujímavý vizuálny prvok, ktorý sa mení v priebehu 24. hodín. Počas dňa je priestor za lamelami tmavý. Keď sa však rozsvieti svetlo vnútri budovy, pozadie žiari jasným svetlom.

 

Vizitka budovy

Dátové centrum, Univerzitná nemocnica, Gasthuisberg Campus v Leuven, Belgicko
Architekti: THV AR-TE – de Jong Gortemaker Algra – STABO architecten
Spolupracovníci: Maurits Algra, Tycho Saariste, Iwein Meyskens
Investor: Univerzitná nemocnica, Leuven v Belgicku
Realizácia: 2013
FOTO: Marcel Van Coile

Nenechajte si ujsť nové články.

Odoberajte novinky do mailu
Janka pracuje vo firme CREATON od 2012 a je zodpovedná za marketingové aktivity pre Slovenskú a Českú republiku v oblasti striech a fasád a z času na čas prispieva novými článkami do blogu.