Rekonštrukcia s prekvapivým výsledkom

Rekonštrukcia s prekvapivým výsledkom
Rekonštrukcia s prekvapivým výsledkom 1170x585

Pôvodný sklad v nemeckých Brémach sa premenil pod rukami šikovných architektov na výstavné centrum pre automobilové veterány a zároveň neobyčajný rezidenčný komplex.

Pamiatkovo chránený areál skladu sa revitalizoval v dvoch fázach. Najskôr sa v parteri vybudovali priestory pre kaviarne a maloobchodné prevádzky. Korunu tomuto objektu nasadilo rozhodnutie investora vytvoriť na západnej strane jedinečný výstavný priestor pre automobilové veterány.

V druhej fáze sa budova bývalého skladu zrekonštruovala na bytové jednotky s vlastnou garážou. Na prvý pohľad sa môže zdať, že byty sú umiestnené v pôvodnej budove bez akejkoľvek zmeny.

Opak je však pravdou. Pri prestavbe sa krov rozdelil v mieste hrebeňa strechy na dve časti, ktoré sa od seba odsunuli. Umožnili tak vzniknúť otvorenému bulváru medzi dvoma separátnymi obývateľnými časťami budovy.

Tento vnútroblok s bočnými uličkami je určený nielen pre peších, ale aj pre automobily.

Kontrast, ktorý ladí

Budova si z vonkajšej strany zachovala historický vzhľad pôvodného skladu „Schuppen Eins“. V kontraste so všadeprítomnou históriou je však stvárnenie fasád vo vnútrobloku. Architekti navrhli obklad z veľkoformátových vláknocementových dosiek EQUITONE.

Cementovo sivé farebné prevedenie fasádnych dosiek s jemnými perleťovými odleskmi pôsobí nadčasovo. Montáž obkladu na hliníkovú podkonštrukciu umožnila veľmi flexibilné prispôsobenie sa v priebehu rekonštrukcie.

Tichá vnútorná premávka

Obyvatelia bytov sa na hluk a exhaláty automobilov jazdiacich vo vnútrobloku nesťažujú. Skôr sa nadchýnajú estetikou vnútrobloku. Na druhej strane, vychutnávať si môžu pohľady ponad rieku, a to sa tiež počíta.

Nenechajte si ujsť nové články.

Odoberajte novinky do mailu
Janka pracuje vo firme CREATON od 2012 a je zodpovedná za marketingové aktivity pre Slovenskú a Českú republiku v oblasti striech a fasád a z času na čas prispieva novými článkami do blogu.